¨

Gørlev: På skrump for Emilies skyld

Foto: TV ØST

Emilie på 11 år er lidt for rund og det har hun været længe. Derfor kaster mor Annika og far Lars sig ud i TV2 Østs nye familieeksperiment.

Motion er vejen frem

Når Emilie kigger sig i spejlet, trækker hun maven ind, men det hjælper bare ikke rigtigt. For selvom den 11-årige pige spiller fodbold flere gange om ugen og også svømmer og går til spejder, så er vægten altså lige i overkanten.

Faktisk så meget i overkanten, at den lille pige selv er ked af, at hun er overvægtig. - Nogle gange bliver jeg ked af det. Især når jeg bliver drillet med det i skolen, det er ikke så sjovt, siger Emilie Svendsen.

Derfor er Emilie skrevet på venteliste til et slankeophold på et julemærkehjem, og det har fået familien til at kaste sig ud i TV2 Øst nye familieeksperiment. - - Vi skal simpelthen have vores livsstil lagt om nu, sådan at vi er i stand til at støtte Emilie, når hun kommer tilbage igen, med rygsækken fuld af gode vaner, siger Lars. Alt for mange børn kommer hjem efter et succesfuldt ophold på julemærkehjemmet, og så er familien ikke klar til at støtte barnet, som igen falder i sukkerdåsen. Det vil vi ikke byde hende, hun skal have noget ud af det her, fortæller Lars.

Emilie er nemlig ikke den eneste i familien fra Gørlev, der skal tage kampen op mod de usunde vaner. Mor, far og storesøster ryger, og selvom familien har investeret i en mindre motionspark i garagen, er det alligevel sofa og slikskuffe, der trækker mest. Familien har flere gange prøvet at lægge stilen om, men der går sjældent mere end 3-4 måneder, før de ryger tilbage i de gamle vaner, hvor heller ikke de to hunde kan trække familien ud på en frisk gåtur.

Familien

Annika er 37 år og hjemmegående efter en arbejdsskade i skulderen. Annika elsker slik og hygge i sofaen – og så ryger hun. Hun indrømmer gerne, at der altid er noget andet, hun hellere vil, end at dyrke motion.

Lars er 41 år. Han er planlægger på Novozymes og har ligesom sin kone svært ved få brugt kroppen. Han kører dagligt til arbejde, hvor han sidder hele dagen ved et skrivebord. Lars elsker at hygge i sofaen med slik og sodavand, og har det, han selv kalder en yoyo-vægt.

Camilla er 18 år gammel og går på HG. Hun har ligesom mor og far svært ved at komme op af sofaen – og så ryger hun.

Emilie er 11 år og går i 5. klasse. Hun spiller fodbold, svømmer og går til gymnastik, men er også glad for mad og slik, og har igennem flere år været lidt for rund. Nu glæder hun sig til at skulle på julemærkehjem, og til at blive en slankere udgave af sig selv.

Emma er 9 år og elsker havregryn med sukker på. Så meget sukker, at mor Annika er alvorligt bekymret for at Emmas sundhed. Men siger mor nej til sukker på havregrynene, så nægter Emilie at spise morgenmad.

Eksperterne

Diætist Gitte Dreyer er indehaver af Diætisthuset, som består af 8 klinikker rundt om i landet. Gitte er uddannet professionsbachelor i ernæring og sundhed fra Suhrs Seminarium (hedder nu professionshøjskolen Metropol) med speciale som klinisk diætist og primært fokus på overvægt og mave-tarmsygdomme. 

Hun har bl.a. arbejdet på en efterskole for overvægtige børn og været ansat på Amager Hospital og Holbæk Sygehus.

Gitte driver idag Diætisthuset med tre adresser i Storkøbenhavn, hvor de ialt 5 diætister er specialuddannet til at formidle og vejlede, når det gælder sammenhængen mellem mad, sundhed og sygdom. Gitte skal hjælpe familien med at leve sundere og tabe sig.

Artur Stryjak er underviser og projektleder på Gerlev Idrætshøjskole, som er nationalt udviklingscenter mod overvægt. Her har han undervist vægtstoprådgivere i, hvordan man får overvægtige til at bevæge sig ved små skridt. Foruden flydende polsk taler Artur også engelsk og dansk.

Artur er uddannet fra institut for Idræt i Polen og tidligere international elev på Gerlev, og blev efter elevtiden ansat i Gerlev Legepark som underviser. Her kan Artur med få ord få 100 mennesker til at lege og bevæge og have det sjovt i timevis. Derudover underviser han på Gerlev Idrætshøjskoles Eventmanager-uddannelse.

I sin fritid dyrker Artur selv triathlon, basketball, håndbold, havkajak, løb, cykling, windsurfing og så er han svømmetræner. Artur skal hjælpe familien med at finde en motionsform, som de synes er sjov – også når tv-kameraerne slukker.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App