¨

Giftskandale rammer dansk eksport

Foto: TV ØST

Fundet af giftstoffet Dioxin i tysk foder får nu konsekvenser for den danske eksport af smågrise til Tyskland.

Dioxin-skandalen i Tyskland begynder nu for alvor at påvirke danske landmænd.

Fund af forgiftet foder har medført lukning af flere tusinde tyske landbrugsbedrifter, og samtidig har en række store markeder forbudt import af tysk svinekød.

Dette har medført en forværring af den økonomiske krise i tysk landbrug, og konsekvenserne forplanter sig nu til Danmark. Danske landmænd eksporterer årligt omkring 8 millioner levende grise, og langt de fleste sendes til Tyskland.

Siden fundet af dioxin i de tyske foderblandinger er eksporten imidlertid bremset voldsomt op, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

- På denne årstid eksporterer vi sædvanligvis op mod 35.000 smågrise om ugen til Tyskland. Lige nu er niveauet imidlertid faldet til omkring 21.000 grise om ugen, oplyser Peter Skov Madsen, direktør for SPF-Selskabet,

Selskabet er verdens største transportør af levende grise og står for 20 procent af den danske smågriseeksport, og Peter Skov Madsen betegner det aktuelle marked i Tyskland som "nærmest depressivt".

De tyske svineproducenter blev umiddelbart efter nytår ramt af et uhørt stort fald i svineafregningen, der styrtdykkede med næsten 1 krone per kilo.

Få dage efter kom det frem, at tyske foderfabrikker havde distribueret dioxin-forurenet foder til tusinder af tyske landbrugsbedrifter, og det har ramt en sektor, som i forvejen var i dyb økonomisk krise på grund af høje foderpriser og lave svinepriser.

Beregninger fra tyske brancheorganisationer viser, at tyske svineproducenter taber omkring 250 kroner på hver gris, der sendes til slagtning.

Mange tyske svineproducenter tøver med at indkøbe smågrise, hvilket påvirker de danske eksportører. Hvis situationen varer ved, kan konsekvensen blive overfyldte stalde i Danmark.

/ritzau/

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App