¨

Fredagsstemning på jobbet koster milliarder

Foto: TV ØST

Det koster staten milliarder, når danskerne smutter en halv time tidligere fra jobbet om fredagen.

Arbejdsmentaliteten er markant anderledes på ugens sidste hverdag. I hvert fald er danskerne rigtig glade for at gå tidligt hjem om fredagen.

Starttidspunktet for rejser fra jobbet til hjemmet ligger i snit 35 minutter tidligere om fredagen og op til helligdage end på andre hverdage, viser Transportvaneundersøgelsen fra DTU Transport, der i detaljer kortlægger danskernes trafikvaner, skriver Politiken.

Resultaterne fra Transportvaneundersøgelsen er baseret på alle pendlerrejser de seneste tre år. Personbilerne suser fra job 39 minutter tidligere om fredagen i snit, mens der i den kollektive trafik er ni minutters tidligere afgang.

Megafon har for Politiken og TV 2 spurgt 1.107 danskere om deres arbejdsvaner. Her oplyser 43 procent af de beskæftigede, at de arbejder kortere om fredagen.

Ifølge arbejdsmarkedsforsker på Aalborg Universitet Henning Jørgensen har vi simpelthen udvidet weekenden:

- Der er sket noget med fredagsfriheden, for det er ikke en hel arbejdsdag, som det var engang. Når man nærmer sig weekenden, er familielivet i tankerne, og så bevæger benene sig væk fra arbejdet.

- Og så er det venlig selvbetjening blandt mange funktionærer, fordi de føler, de fortjener en belønning efter en hård arbejdsuge, siger Henning Jørgensen til Politiken.

Regeringens oplæg til trepartsforhandlingerne er at forbedre de offentlige finanser med fire milliarder kroner gennem øget arbejdsudbud.

Men hvis hver dansker vil arbejde en halv time mere om fredagen, vil det give en budgetforbedring på 7,5 milliarder kroner, viser beregninger, som den liberale tænketank Cepos har lavet for Politiken.

I opinionsundersøgelsen fra Megafon erklærer 37 procent af danskerne sig parate til at arbejde en halv time ekstra om fredagen, hvis helligdagene samtidig fredes.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App