Forsvaret strammer regler efter dødsulykke

Efter at to soldater mistede livet ved en morterulykke, strammer forsvaret nu sikkerhedsproceduren i forbindelse med brug af morterer.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

 

Forsvaret strammer nu sikkerhedsproceduren i forbindelse med brugen af morterer. Det sker, efter at Forsvarets Auditørkorps har fastslået, at det var tekniske - og ikke menneskelige - fejl som i sidste måned kostede to soldater livet, da et morterrør eksploderede på det militære øvelsesterræn i Oksbøl ved Varde.

Forsvarskommandoen (FKO) oplyser således i en pressemeddelelse, at selv om ulykken ikke måtte kunne ske, så indføres der nu en ekstra kontrol af kontrollen.

De to omkomne soldater var ellers veluddannede og rutinerede og var endda dagen før ulykken blevet kontrolleret af eksperter fra Hærens Ildstøtteskole. Begge fik ved den lejlighed meget fine bedømmelser.

Ulykken skyldes sandsynligvis, at granaten har drejet sig i morterrøret - hvilket har forårsaget eksplosionen - uden at de to soldater har opdaget det.

- Men det vil aldrig kunne fastslås med sikkerhed, da væsentlige dele af bevismaterialet forsvandt ved eksplosionen, skriver FKO.

Forsvaret tog straks konsekvensen af dødsulykken og indstillede brugen af den 60 millimeter lette morter, der eksploderede. Et våben som blandt andet blev benyttet i Afghanistan.

Når de nye sikkerhedsforanstaltninger er iværksat hos de enheder, der har den lette morter, vil dette skydeforbud blive ophævet.