Forslag: Kun gamle huse skal have stormflodsdækning

Nye huse bør være bygget til at kunne klare voldsomt vejr, mener organisation, der er medlem af Stormrådet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det skal være slut med, at det offentlige hjælper alle boligejere økonomisk, når ødelæggende storme raser.

Det mener interesseorganisationen Forsikring & Pension (F&P), som ifølge Jyllands-Posten vil ændre grundlæggende på stormflodsordningen ved ikke at give dækning til nybyggede huse fra den offentlige kasse.

F&P peger på, at der er opbygget så megen viden om stormflodsskader, at samfundet kan forudse, hvilke områder der rammes, når storme raser.

- En ny bygning bør kunne holde til de klimascenarier, der er i bygningens levetid. I dag kan kommuner udstykke med fribillet, fordi regningen sendes videre til stormflodsordningen og husejerne, siger underdirektør Torben Weiss Garne fra Forsikring & Pension, som også er medlem af Stormrådet.

Rådet afgør, hvornår storme og oversvømmelser har en karakter, så den offentlige stormflodsordning skal holde for.

Den samme model har Storbritannien valgt at indføre. Her kan husejere med boliger opført efter 1. januar 2009 ikke få hjælp fra den nye offentlige ordning, Flood Re, som går i luften til april næste år.

Stormrådet, der har en gæld på omkring 400 millioner kroner til staten som følge af stormen Bodil forrige år, er også fortaler for modellen.

- Den nuværende model er ikke holdbar i længden, fordi vi ved, at vejret bliver stadig mere outreret. Det kan derfor være en fornuftig løsning, at nybyggede huse fremover ikke kan få erstatning fra stormflodsordningen, siger Jesper Rasmussen, formand for Stormrådet, til Jyllands-Posten.

Parcelhusejerens Landsforening er enig i, at der skal skabes incitamenter til at bygge de rigtige steder, men alligevel mener formand Allan Malskær ifølge avisen, at modellen er for vidtgående.

/ritzau/