Forslag kan sende afgifter i brændeovnen

Venstre vil have ændret brændeafgiften ved eventuelt at droppe en havvindmøllepark og fjerne kravet om at bevise, at man ikke brænder billigt materiale af.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Ejere af brændeovne kan måske slippe for den omstridte brændeafgift. I hvert fald kan det blive nemmere at have brændeovn, hvis Venstre kommer igennem med et forslag om at ændre afgiften. Det skriver Berlingske.

Blandt andet er det lige nu op til brændeovnsejerne at bevise, at de ikke putter træflis eller andet billigt træmateriale ind i ovnene, men myndighederne må have tillid til borgerne, mener Venstre.

- Det her handler om tillid. Hvis staten har en mistanke om, at man brænder noget af, der er afgiftsbelagt, så er det også staten, der må løfte bevisbyrden. Man skal ikke indsende billeder af, at man har pløjet halm ned i marken. Det er fuldstændig vanvittigt, siger Venstres ordfører på brændeafgiften, Thomas Danielsen.

Fordyrer varmeregningen

Brændeafgiften er ydermere blevet kritiseret for at gøre varmeregningen dyrere ved at øge den med 1300 kroner årligt for alle husstande, og også den del mener Venstre er uholdbart.

- Det her rammer typisk folk med lidt større stuehuse på landet af lidt ældre årgang. Så hjælper det ikke meget, at man tager en gennemsnitsberegning med alt fra en lille studielejlighed i København til en nedlagt landejendom på Lolland. Det vil ramme vidt forskelligt, og vi kan se på tal fra Dansk Fjernvarme, at regningen er mange gange højere nogle steder, end det regeringen er nået frem til, siger Thomas Danielsen.

Minister: Forslaget skal ikke gennemføres

Han og partifællerne mener, at problemet kan løses ved at genåbne energiforliget fra 2012 og sænke ambitionerne på det grønne område ved eksempelvis at udskyde eller helt droppe en havvindmøllepark.

Både skatteminister Morten Østergaard (R) og klima- og enerigiminister Rasmus Helveg Petersen (R) vil ikke kommentere Venstres forslag over for avisen, men skatteministeren har tidligere udtalt, at brændeafgiften ikke skal gennemføres, som den foreligger nu.