¨

Forsker vil have amterne tilbage

Foto: TV ØST

Der er lagt op til endnu et år med massive besparelser i kommunerne på Sjælland og Lolland-Falster i 2011.

I langt de fleste kommuner på Sjælland og Lolland-Falster ligger der allerede nu forslag til besparelser på politikernes bord for det kommende år.

En sammentælling som Dagbladet har foretaget på baggrund af en opgørelse fra Offentligt Ansattes Organisationer, viser, at hvis forslagene går igennem, vil de samlede besparelser løbe op i mere end 760 millioner kroner. Beløbet kan vise sig at blive endnu større, idet de resterende kommuner også har haft underskud, og derfor sandsynligvis også skal spare i de kommende år.

Udsigterne til de massive besparelser kommer ikke bag på kommunalforsker Poul Erik Mouritzen, professor på Syddansk Universitet i Odense.

Han mener, de økonomiske problemer ikke skyldes finanskrise og stigende arbejdsløshed alene. Det handler om, at kommunerne i forbindelse med kommunalreformen overtog alt for mange opgaver fra de gamle amter på områder, hvor udgifterne de senere år er løbet løbsk.

- Det gælder eksempelvis ansvaret for at tage vare på kriminelle mindreårige og udsatte børn. Men det gælder også til en vis grad skolernes specialundervisning, behandlingstilbud til misbrugere og miljøbeskyttelse. - Ideelt set burde man få amterne tilbage. Da det i sagens natur er umuligt, burde man i stedet se på, om ikke regionerne kunne overtage bare nogle af kommunernes opgaver for at aflaste dem, siger Poul Erik Mouritzen til Dagbladet.

 

 

 

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App