¨

Forsker: Teknologien skal bruges til andet end skraldespande og lygtepæle

06:51

I Stevns Kommune kan man se, hvornår der skal tømmes skraldespande, og man kan overvåge vejtemperaturer og vandstand ved hjælp af nye sensorer. Det er en satsning som både er god for miljøet og som osse gir en stor besparelse. Også Slagelse er med den bølge, der sparer på både penge og CO2-udslip.

Flere kommuner er begyndt at bruge tekniske løsninger til at spare på ressourcer. Men mulighederne er store, mener ekspert.  

En skraldespand, der fortæller, hvornår den skal tømmes. En sensor i vejen, der fortæller, hvornår der skal spredes salt, så vejen ikke er glat. Eller toiletter, der fortæller, hvor mange, der har brugt det.

Teknologien er – og har længe været – på vej ind i vores hverdag med ekspresfart.

En af grundene til, at vi ser mere og mere af den teknologi er udviklingen.

- Teknologien er ved at være på plads. En anden grund er, at de globale problemer begynder at være så store, at der ikke er nogen vej udenom. Vi er nødt til at koordinere det på en måde, der går længere ud end parcelhushaven, siger Hans Skov-Petersen, der er seniorforsker ved Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning ved Københavns Universitet.

Teknologien skal ud til borgerne

Teknologien, hvor eksempelvis sensorer sender information til en myndighed, bliver også kaldt for Smart City.

I Slagelse Kommune fortæller sensorer blandt andet, hvor mange, der har brugt de offentlige toiletter, så kommunen ved, hvornår de skal gøres rent. På den måde slipper medarbejderne for forgæves at køre ud.

Ifølge Hans Skov-Petersen er udviklingen allerede langt fremme. Men han mener, at det er vigtigt, teknologien også bliver tænkt ud til borgerne.

- Vi skal fokusere Smart City på andet end lygtepæle og skraldespande, den udvikling skal nok komme. Teknologien kan også bruges til borgergrupper omkring, hvor vi skal have grønne haver i byen, eller at folk informerer hinanden om, hvem der har en ret mad til overs, de gerne vil dele. Alt det er en del af Smart City, som vi endelig ikke må glemme, siger Hans Skov-Petersen.

Hvor meget vil vi overvåges?

Der er dog også en bagside af medaljen. Med teknologien bliver der også en stigende overvågning af borgerne.

- Vi har Big Brother stående ude i den anden ende. Og det er en diskussion, der skal tages. Hvor meget er vi villige til at betale med vores personlige informationer? Har jeg lyst til, at der er et kamera nede i min skraldespand? Har jeg lyst til, at folk ved præcis, hvor jeg cykler hvornår? Hvor meget information er vi klar til at rykke ud med for at løse de globale problemer? lyder det fra Hans Skov-Petersen.

I Stevns Kommune er Smart City-teknologien allerede et vigtigt redskab. Her måler sensorer mængden af affald i de kommunale skraldespande. På den måde undgår medarbejderne at køre ud for at tømme en halvfuld skraldespand. Med teknologien sparer Stevns Kommune tyve procent på udgifter til tømning af skraldespande.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App