Forsker: Giv babyer stemmeret

Alt for mange er uden for det danske demokrati, og det er et problem, lyder det fra demokratiforsker Johannes Andersen, der mener, at babyer bør have stemmeret.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Giv babyer stemmeret.

Sådan lyder det fra lektor og demokratiforsker på Aalborg Universitet Johannes Andersen, der er klar med det kontroversielle forslag. Han mener, at politikerne bør overveje at give samtlige borgere - fra 0 år til deres dødsdag - stemmeret.

 - Jeg har foreslået det, og jeg ved godt, at der er problemer i det, og at der ikke er politisk vilje til det lige nu. Men det vil være en god, demokratisk opdragelse, at man kan bruge sin stemmeret, så snart man selv føler sig klar. Det vil give nogle gode samtaler i hjemmet, når også børn kan være en del af demokratiet, siger han til Avisen.dk.

Mere inklusion i demokratiet

Journalist, forfatter og foredragsholder Pia Fris Laneth er enig i, at der skal gøres noget for at inkludere flere i det danske demokrati.

Hun mener dog, man kan starte med at se på, hvem det er, der formelt, men ikke reelt, er inkluderet i vores demokrati. Og derefter finde ud af, hvordan de bliver hørt og repræsenteret.

Det skal man ikke kun gøre for de udstødtes skyld, pointerer hun, men af hensyn til os alle.

- Hvis man føler sig udskudt og ikke inkluderet, så mister man også ansvarligheden over for samfundet. Jeg hører til den højtlønnede del af befolkningen og betaler jo ikke kun skat af mit gode hjerte, men også fordi jeg ved, hvordan et samfund bliver, hvis der er stor fattigdom, utryghed og kriminalitet. Det rammer os i nakken, hvis man ikke vil dele af vores velstand, siger hun til Avisen.dk.