Formuen stiger hos flere familier: Det kan skyldes tre ting

1,7 millioner - så stor er formuen i en familie i gennemsnit i TV ØSTs sendeområde.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Familier i alle kommuner bortset fra Lolland er blevet 'rigere'.

I TV ØSTs sendeområde er den gennemsnitlige nettoformue i en familie 1,7 millioner kroner i slutningen af 2016. Det viser en opgørelse fra Danmarks Statistik.

I sendeområdet er det en stigning på cirka 45.000 kroner.

quote Jo ældre du bliver, jo mere har du sparet op til alderdommen. På den anden side har man også en mindre arbejdskraftsformue. Derfor kan de ældre måske ikke mærke, at de har en bedre økonomi end den yngre del af befolkningen

Michael Møller, professor i finansiering fra Copenhagen Business School

Familier fra Stevns har den største nettoformue på næsten 2 millioner kroner, hvor familier fra Lolland har den laveste nettoformue på omkring 1,5 millioner kroner.

Nettoformuen dækker over familiens samlede formue minus gæld, hvor formuen eksempelvis dækker over ejerbolig, bil, formue i banken og pension.

Rigdom kan komme fra tre ting

Ifølge Michael Møller, professor i finansiering fra Copenhagen Business School, skal man dog være påpasselig med at sige, at familierne er blevet rigere. 

Familiernes rigdom kan dog skyldes især tre ting. 

- Boligpriserne stiger, men det er blevet dyrere at eje en bolig. Hertil kan man stille et filosofisk spørgsmål, "er boligejerne blevet rigere af den grund?", siger professor Michael Møller til TV ØST. 

- Den anden ting er, at aktierne er steget, altså de værdipapirer man måtte have i banken. Og den sidste ting er, at folk kan forbruge mindre, end det de har tjent. De kan have sparet op. 

Konklusionen er klar for professoren. Man kan ikke vide, hvordan folk er kommet til flere penge, eller om de reelt er blevet rigere ud fra. 

Han gør også opmærksom på en mindre detalje, som er, at folk bliver ældre. 

- Jo ældre du bliver, jo mere har du sparet op til alderdommen. På den anden side har man også en mindre arbejdskraftsformue. Derfor kan de ældre måske ikke mærke, at de har en bedre økonomi end den yngre del af befolkningen, fortsætter professoren. 

FAMILIEFORDELT NETTOFORMUE I TV ØSTs SENDEOMRÅDE I 2016: