Forældre glemmer sikkerheden ved skolestart

Flere forældre har så travlt med at sikre deres eget barn på skolevejen, at de glemmer de andre børn. Derfor sætter politiet ekstra ind de kommende uger.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Børnenes sommerferie ved at være slut, og på mandag går et nyt for en stor del af elevernes vedkommende i gang. 

I en pressemeddelelse skriver politiet, at deres erfaringer fra tidligere år viser, at mange bilister har så travlt med at bringe deres egne børn sikkert til skole, at de glemmer at vise hensyn over for andres børn, der cykler eller går på vej til skole.

10 minutter før af sted

Deruover er der en del forældre, der glemmer at spænde deres børn fast i sikkerhedssele eller autostol, ligesom de ofte også selv glemmer at bruge sikkerhedsselen. Samtidig ser politiet ofte, at forældre skaber kaos og utryghed ved at parkere uhensigtsmæssigt og ulovligt, når de sætter deres børn af ved skolerne, og mange trafikanter respekterer ikke skolepatruljernes arbejde.

- Vi vil gerne opfordre alle trafikanter til at optræde ekstra hensynsfuldt og opmærksomt specielt i de kommende uger, hvor det for mange af de mindste er første gang, de skal færdes i trafikken. Ofte drejer det sig bare om at komme ud af døren 10 minutter før, man plejer, så der er god tid til at aflevere sit barn uden at glemme hverken sikkerhedsseler eller færdselsreglerne, siger politiinspektør Thorkild Steen Jensen.

Ekstra kontrol

Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi vil i perioden fra den 12. august til den 30. august intensivere kontrollen af færdslen på skolevejene i politikredsen.

På politiets hjemmeside www.politi.dk og www.sikkertrafik.dk kan du læse mere om den landsdækkende målrettede færdselskontrol i forbindelse med skolestarten, der understøtter Rådet for Sikker Trafik og kommunernes kampagne ”Pas på de små i trafikken”.

10 gode trafikråd til forældre med mindre børn:

 • Træn skolevejen på cykel eller til fods med dit barn, både inden skolestart og i løbet af skoleåret.Øvelse gør mester. Det er ikke nok at tale om sikker trafik, der skal øvelse til. Træn derfor ruten sammen rigtig mange gange, så sikrer du, at de gode vaner sidder ’fast’ hos barnet – også når han/hun engang skal tage vejen alene.
 • Tal også om, hvad I skal huske at kigge efter og passe på.
 • Vælg den sikreste rute til skolen, ikke den hurtigste. En sikker rute er eksempelvis via gang- og stisystemer, gangbroer og -tunneller og lyssignaler, dér hvor I skal krydse vejen.
 • Er det svært at få tid til at cykle eller gå sammen til skole hver dag, kan I med fordel vælge en ugentlig gå- eller cykledag. Det giver både motion og god træning i trafikken for dit barn.
 • Har I meget langt til skole, kan I eventuelt parkere bilen et stykke væk fra skolen og gå det sidste stykke vej sammen, så dit barn får erfaringer med at gå i trafikken.
 • Lær dit barn de basale regler i trafikken: Stop ved rødt lys og ved kantstenen, se dig for til begge sider, gå kun over vejen på sikre steder, hvor I kan orientere jer ordentligt.
 • Hvis I cykler sammen, så husk hjelmen, og lær dit barn at give tegn til stop og tegn for at dreje, så de andre trafikanter kender jeres intentioner.
 • Gå ned i knæ og se trafikken med dit barns øjne, for børn har ikke det samme overblik, som du har.
 • Husk at du er rollemodel for dit barn – han/hun ser i høj grad på, hvad du gør, og ikke hvad du siger.
 • Hvis du ikke selv bruger cykelhjelm og ofte går over for rødt, så er det svært for dit barn at forstå, at han/hun skal opføre sig anderledes.
 • Tjek om skolen har en trafikpolitik, som handler om skolens regler og indsatser på området – og læs den!