Forældre er bange for at lade ungerne cykle

Skolevejene er for farlige og forældre er ikke glade for, at lade deres børn cykle i skole. Cykelforbunden vil have flere cykelstier.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Cykelhjelm, lys og reflekser på, og så er du klar til at sende dit barn ud i trafikken - eller måske ikke.

Forældre er nemlig bange for at lade deres børn cykle i skole, fordi vejene er for farlige.

Det mener i hvert fald Klaus Bondam, som er direktør i Cyklistforbundet.

- Hvis nogen oplever usikkerhed eller utryghed, så afholder det dem også fra at cykel. Og det er der rigtig mange, der gør ude på landevejene. Ikke mindst er der mange forældre, der oplever det i forhold til at sende deres børn og unge alene ud på vejen, siger han til DR Sjælland.

Cyklistforbundet så gerne, at der blev lavet flere og bedre cykelstier på Sjælland.

Det er specielt landevejene uden cykelsti, der gør forældrene bange.

Og der er grund til at være utryg, fortæller Jørgen Møller, der er lektor på institut for planlægning på Aalborg Universitet.

- Det er farligt. Der sker heldigvis ikke så mange ulykker med kvæstelser og dødsfald. Men der sker måske det, at folk vipper ud i grøften. Det der er følgevirkningen er, at folk bliver bange for at cykle dér, siger Jørgen Møller.

I Sorø Kommune har man 25 veje, der er kategoriseret som "farlige skoleveje".

Borgmester i Sorø Kommune, Gert Jørgensen (Kons.), er enig i, at det er et problem, men kommunen arbejder på at gøre det bedre, fortæller han.

- Jeg så da helst, at så mange børn som muligt cyklede - ingen tvivl om det, og 25 veje er også for mange. Det kan være svært at gøre det til en 100 procent sikker vej at komme med cykel, men vi arbejder på tingene i øjeblikket, siger han til DR Sjælland.

Desværre koster cykelstier mange penge, siger Gert Jørgensen.

- Mange kommuner er udfordret økonomisk og det betyder, at prioritering af cykelstier bliver lavere end det burde være, siger han.