Flere på Sjælland er smittet med smitsom leverbetændelse

Der er udbrudt smitsom leverbetændelse i Danmark. Ni patienter er indtil videre blevet syge, og de fleste bor på Sjælland. Smittekilden er ukendt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Ni patienter har fået konstateret smitsom leverbetændelse i Danmark i perioden fra januar til april 2018. Der er patienter i både Jylland og på Fyn, men de fleste patienter bor på Sjælland.

Det skriver Statens Serum Institut i en pressemeddelelse.

I alt er fire mænd og fem kvinder i alderen 8-72 år blevet syge i det, som Statens Serum Institut kalder ”et nyt udbrud af smitsom leverbetændelse”. Syv af patienterne har været indlagt på hospitalet, og teorien er, at de alle er smittet i Danmark bortset fra en enkelt, der havde været på ferie i Marokko.

Foruden patienterne her i landet, er der også konstateret patienter i Holland, Frankrig, Tyskland, Spanien og Storbritannien. 42 personer er indtil videre ramt af sygdommen.

Kender ikke smittekilden

Statens Serum Institut ved endnu ikke, hvad der er årsagen til udbruddet.

- Kilden til udbruddet er endnu ikke fundet, men vi leder efter en fødevare, der har været solgt i flere lande i Europa, skriver instituttet.

Det er virussen hepatitis A, der er årsagen til sygdommen, og den smitter især via mad og drikke, der er blevet forurenet med menneskelig afføring. Tidligere har der været udbrud i Europa, hvor smittekilden har været friske bær, frosne bær eller skaldyr.

Dadler er frikendt

Tidligere på året gjorde dadler fra Iran købt i Rema 1000 31 danskere syge. Men de to udbrud hænger ikke sammen, skriver Statens Serum Institut.

Fordi instituttet endnu ikke ved, hvor virussen stammer fra, opfordrer de danskerne til generel god hånd- og køkkenhygiejne.

- Der opfordres til at skylle friske bær, frugter og grøntsager grundigt, inden man spiser dem for at undgå smitte med hepatitis A. Fødevarestyrelsen anbefaler endvidere at koge frosne bær i ét minut, inden man bruger dem i for eksempel smoothies, kager og desserter, der ikke bliver opvarmet, skriver de.

Symptomer på smitsom leverbetændelse