Flere hjemløse rykker fra storbyen til provinsen

Mens antallet af hjemløse falder i de større byer, så stiger tallet i Region Sjælland.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Der er flere, der ikke kan lukke døren efter sig og putte sig under dynen i deres egen seng.

Antallet af hjemløse i Region Sjælland er nemlig i stigning. Det viser en optælling af antallet af hjemløse i Danmark, der er foretaget for Social- og Indenrigsministeriet af Vive.

Optællingen viser, at der nu er 895 hjemløse i Region Sjælland. Det er en stigning på fem procent siden 2017, hvor antallet af hjemløse sidst blev opgjort.

Det betyder, at tallet er steget yderligere siden den forrige måling i 2015.

quote Den sociale indsats må ikke kun gå til de unge i byerne

Jann Sjursen, formand for Rådet for Socialt Udsatte

Minister: Det er meget alvorligt

Social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) mener, at de nye tal er meget alvorlige.

- Der er en markant stigningt i antallet af hjemløse udenfor København og Aarhus - også over de seneste år. Det er meget beklageligt, og noget, som jeg tror, man er nødt til at sætte ind overfor, siger ministeren til TV2 ØST.

Hun peger på, at kommunerne de seneste år har været presset af flere ældre og unge, og at det mange steder har presset økonomien i bund.

- Den pressede økonomi har ramt det forebyggende arbejde, der skal forhindre, at meget socialt udsatte borgere med virkelig komplekse problemer ender på gaden. De kæmper ofte med forskellige kombinationer af psykisk sygdom, misbrug, gæld og sociale problemer, siger Astrid Krag (S).

Færre hjemløse i København

Opgørelsen viser, at stigningen i Region Sjælland kommer samtidig med, at antallet af hjemløse i Region Hovedstaden er faldet med flere hundrede, svarende til et fald på 12 procent.

Tallene tyder på, at de hjemløse flytter udenfor de store byer. Det mener formanden for Rådet for Sociale Udsatte, Jann Sjursen.

Han opfordrer derfor til, at man sætter fokus på de hjemløse udenfor de større byer.

- Den sociale indsats må ikke kun gå til de unge i byerne. Alle hjemløse har behov for en massiv indsats, så der er fortsat brug for, at regeringen prioriterer indsatsen mod hjemløshed meget højt, siger Jann Sjursen.

Flest i Slagelse

Optællingen af hjemløse viser, at der er flest hjemløse i Slagelse, ligesom Guldborgsund ligger højt på listen. Næstved ligger som nummer tre.

Læs også
Varmestue i Slagelse bliver overrendt: - Det er svært at nå hele vejen rundt
Læs også
Varmestue i Slagelse bliver overrendt: - Det er svært at nå hele vejen rundt

Hovedparten af de hjemløse sover ikke på gaden. Ifølge undersøgelsen holder 72 af de hjemløse til under åben himmel, mens 301 bor på herberg, 197 bor hos familie eller venner og enkelte er indlagt på hospitalet eller indsat i fængsler.

Optællingen viser, at størstedelen af de hjemløse, der ikke er indsat i fængsel, har en psykisk sygdom. Det er især tilfældet for de yngste hjemløse.

Det er noget, som Social- og indenrigsminister Astrid Krag mener kræver en politisk indsats.

- Hver eneste borger, der ender på gaden, er en falliterklæring for vores samfund. Det er især psykisk sygdom og misbrug, der fører folk på gaden. Her ender de for tit som kastebolde mellem de systemer, der burde hjælpe dem. Det er noget, som vi vil sætte ind overfor i vores kommende 10-årsplan for psykiatrien, siger Astrid Krag.


Nyhedsoverblik