Flere af regionens unge studerer lokalt - det gavner de lokale arbejdspladser

De seneste år er flere unge fra Region Sjælland begyndt på en lokal uddannelse, og det kan have stor betydning for arbejdsmarkedet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Tallene taler for sig selv, og Camilla Wang, der er rektor på Professionshøjskolen Absalon, har svært ved at skjule sin begejstring.

Siden 2012 er andelen af unge med bopæl i Region Sjælland, som begynder på en uddannelse på en af professionshøjskolens afdelinger i blandt andet Holbæk, Kalundborg og Nykøbing Falster, vokset fra 67 procent til 72 procent i 2019.

quote Jeg er sindssygt glad

Camilla Wang, rektor på Professionshøjskolen Absalon

- Jeg er sindssygt glad for, at flere unge fra Region Sjælland begynder på en lokal uddannelse, fordi det er en af de ting, der har stået øverst på min målliste, at Absalon kan bidrage til at øge regionens uddannelsesniveau, siger Camilla Wang.

unge_bliver_i_lokalomraadet1.jpg
Læs også
2.672 nye studerende til Absalon - uddannelser i Nordvestsjælland er populære
unge_bliver_i_lokalomraadet1.jpg
Læs også
2.672 nye studerende til Absalon - uddannelser i Nordvestsjælland er populære

Professionshøjskolen Absalon har arbejdet målrettet på, at flest mulige af deres studiepladser skulle gå til Region Sjællands unge, fordi regionen ifølge Camilla Wang har et stort behov for flere uddannede, og at mange ikke flytter sig efter uddannelse.

Artiklen fortsætter under billedet.

Camilla Wang, rektor på Professionshøjskolen Absalon.
Camilla Wang, rektor på Professionshøjskolen Absalon. Foto: Lars Andersen - TV2 ØST

- Det er ikke nogen hemmelighed, at Region Sjælland er den region med det laveste uddannelsesniveau, og hvor det er lidt hårdere at få de unge til at tage en uddannelse end andre steder, siger hun og fortsætter:

- Vi kan i udgangspunktet ikke lægge noget geografisk kriterium ind, når vi optager studerende – det handler jo om karaktererne og andre objektive kriterier. Men vi har blandt andet begrænset nogle af de udbud af e-læring, som blev optaget af folk fra andre regioner, og hvor der var et stort frafald. I stedet har vi optaget flere på vores fysiske campusser og ikke mindst i regionens yderkanter.

Flere uddannelser til Nordvestsjælland

Netop behovet for flere uddannelser i regionens yderkanter har haft stor fokus hos Professionshøjskolen Absalon, som blandt andet oprettede en sygeplejerskeuddannelse i Holbæk for to år siden.

Zealand finansøkonom
Læs også
Kom du ind? Her er uddannelserne med de højeste karakterkrav
Zealand finansøkonom
Læs også
Kom du ind? Her er uddannelserne med de højeste karakterkrav

- Vi har især prioriteret Nordvestsjælland højt, fordi de har været uden uddannelser i mange år. Men nu har de tre uddannelser, sygeplejerske, bioanalytiker og diplomingeniør i bioteknologi. Og vi kan se, at de uddannelser i høj grad tiltrækker meget lokale unge, siger Camilla Wang.

- I de eksempler vurderer vi, at vi har fået fat i nogen, som enten ikke ville have taget en uddannelse eller havde været nødt til at tage væk for at uddanne sig, tilføjer hun.

Andel pladser der går til borgere i Region Sjælland

Så mange pladser er der gået til borgere i Region Sjælland på Professionshøjskolen Absalon.

 

  • 2019 72 procent - 1934 personer.
  • 2018 72 procent - 2003 personer.
  • 2017 71 procent - 2036 personer.
  • 2016 66 procent - 1816 personer.
  • 2015 65 procent - 1634 personer.
  • 2014 64 procent - 1505 personer.
  • 2013 66 procent - 1582 personer.
  • 2012 67 procent - 1531 personer.

 

Kilde: Professionshøjskolen Absalon.

Camilla Wang fremhæver desuden, at professionshøjskolen er i tæt kontakt med regionens erhvervsliv og kommuner for at koble de studerende sammen med lokale virksomheder og få dem til at bosætte sig i området, når de er færdige med at studere. Det gavner ifølge hende de lokale arbejdspladser.

Lokale uddannelser holder de unge i provinsen

Og det er noget om snakken. For flere unge vælger at blive boende i regionen, efter de har afsluttet deres uddannelse på en professionshøjskole i stedet for at flytte til hovedstaden.

Det viser en undersøgelse, som Damvad Analytics har foretaget for danske professionshøjskoler. Helt konkret vælger næsten to ud af tre studerende fra professionsuddannelserne at bosætte sig i den kommune, de studerede i.

Undersøgelsen viser desuden, at et gennemsnit på 74,5 procent af alle de studerende fra Professionshøjskolen Absalon i Slagelse, Næstved, Guldborgsund og Vordingborg stadigvæk er bosat i lokalområdet et år efter, at de har afsluttet deres uddannelse.

unge_bliver_i_lokalomraadet1.jpg
Læs også
Lokale uddannelser holder de unge i provinsen - men potentialet er endnu større
unge_bliver_i_lokalomraadet1.jpg
Læs også
Lokale uddannelser holder de unge i provinsen - men potentialet er endnu større

Da undersøgelse blev offentliggjort i februar, udtalte den daværende formand for Udvalget for Landdistrikter og Øer, Peter Juel-Jensen (V), og det tidligere medlem Kaare Dybvad (S), at der bør rykkes flere uddannelser ud i provinsen.

- Det er vigtigt at huske, at hvis vi skal have gode områder at bo i på Vest- og Sydsjælland og Lolland-Falster, så er det afgørende, at man har uddannet personale i velfærdsinstitutionerne og den arbejdskraft, som industrien og erhvervslivet efterspørger, og det kan man kun skaffe ved at sikre flere uddannelser, sagde Kaare Dybvad.

Han fremhævede ligesom Camilla Wang den nye sygeplejerskeskole i Holbæk og ingeniøruddannelsen i Kalundborg som gode eksempler, der giver unge muligheden for at uddanne, uden de behøver flytte til hovedstaden.


Nyhedsoverblik