¨

Farlige sommerdæk

Foto: TV ØST

Det er snart tid til igen at få sommerdæk på bilen. Men bilistorganisationen FDM advarer nu mod, at nogle af dækkene kan være direkte livsfarlige.

Der er god grund til at være på mærkerne, når sommerdækket snart bliver rullet ned fra hylden. En test lavet af FDM viser nemlig, at der er stor forskel på kvaliteten. En type sommerdæk er så dårlig, af den eksploderede under en højhastighedstest. FDM advarer:

- I yderste konsekvens kan det blive livsfarligt, for man kan simpelthen ikke regne med, at man kan beherske en kritisk situation i en undvige- eller bremsemanøvre. Og det er klart, så bliver man til fare for både sig selv og sine medtrafikanter, fortæller Jørgen Jørgensen, som er leder af den tekniske rådgivning hos FDM

Det er et billigt kinesisk dæk, der kun kan købes over nettet, der er synderen. Men også blandt de andre mærker er der udsving, når det kommer til bremselænge - især i vådt føre.

- Man skal gå efter dæk, der har klaret sig godt i dæktest. Man skal være opmærksom på, at når man går ud og køber dæk online, hvilket mange gør, at det er dér, de mere tvivlsomme dæk bliver sat til salg, siger Jørgen Jørgensen fra FDM.

På trods af at dækket i testen har vist sig direkte farligt, så er det ifølge FDM lovmæssigt set i orden. Der er nemlig kun egentlige regler for emner som dækmønster og e-mærkning. Så bilisterne må selv se sig for, når de handler.

01:58 Luk video

Du kan ruste dig til dit sommerdæk-køb her:

FDMs sommerdæk-test

 

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App