Det er sæson for at tænde op i brændeovnen, men også sæson for skorstensbrande. Faktisk viser tal fra Redningsberedskabets Statiske Beretning, at mere end hver tredje brand i almindelige huse begynder i skorstenen.
Hvis du vil undgå, at skorstenen sprutter, eller det er er værre, er der nogle simple forholdsregler, du kan følge.
- Brug tørt brænde. Vådt brænde sætter sig som sod i skorstenen, der senere kan gå ild i og lave skorstensbrand.
- Sørg for, at der tilføres nok ilt. Hvis brændet ulmer, tilføres der ikke nok ilt, og der kommer sod i skorstenen. Der skal altså være flammer i ovnen, for at der er ilt nok. Hvis ovnen giver for meget varme, er ovnen måske for stor til rummet, den skal opvarme.
- Put ikke for store og for mange stykker brænde i ovnen. Det giver mindre sod i skorstenen og en bedre forbrænding.
- Sørg for, at skorstenen er varm nok ved at isolere/fore den. Det mindsker også muligheden for skorstensbrand.
- Kig på røgen fra skorstenen - røgen skal være næsten usynlig.
- Ved skorstensbrand skal du lukke for ilttilførslen til til brændeovnen og skorstenen. Brug ikke vand, hvis der er skorstensbrand, da vand kan få skorstenen til at flække.
Kilder: Næstved Brand og Redning og Beredskabsforbundet