Fædre frygter fyring og dropper barsel

Mange mænd tør ikke bede chefen om at holde barselsorlov. De frygter, at ønsket kan få den kriseramte virksomhed til at fyre dem.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Krisen får flere nybagte fædre til at skære deres barselsorlov på både det private og offentlige arbejdsmarked ned til næsten ingenting.

Håndværkere, slagteriarbejdere og smede, der blev fædre i 2010, har i gennemsnit holdt under tre ugers barselsorlov med deres børn. Og ligesom mange andre fædre har de fra 2009 til 2010 forkortet deres barsel med tre, fire eller fem dage, skriver Ugebrevet A4.

Holder kun et par ugers barsel

Tal fra Danmarks Statistik viser, at en tømrer eller snedker, som blev far i 2010, kun har holdt barsel i 18 dage. Det er fire dage færre end i 2009, da de nybagte fædre på byggepladserne holdt 22 dages barsel.

Samme billede gør sig gældende for slagteriarbejderen, der blev far i 2010 og kun var hjemme i sammenlagt 19 dage mod 22 dages barsel i 2009.

Konsekvens af krisen

Arbejdsmarkedsforsker på Aalborg Universitet Anette Borchorst vurderer, at fædrenes mindre brug af barsel er en direkte konsekvens af krisen og den store usikkerhed på arbejdsmarkedet.

- De bryder sig ikke om at gå ind til deres arbejdsgiver og bede om mange ugers barselsorlov, fordi de frygter, at chefen vil se skævt til dem, og at det i værste fald kan betyde en fyreseddel, siger hun til A4.

Også smede, lærerne, politibetjentene og funktionærerne i det offentlige har skruet ned for deres barsel, viser de nye tal.

I gennemsnit holdt danske mænd sidste år barsel i 26 dage, mens kvinderne holdt 276 dages barsel.

Kræver regeringen på banen

FTF-formand Bente Sorgenfrey mener, at regeringen skal skride til handling hurtigst muligt.

- Det er en bekymrende udvikling, at flere fædre dropper en del af barslen, for det burde jo gå den stik modsatte vej, siger hun til ugebrevet.

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) medgiver i en skriftlig kommentar til A4, at faldet i antallet af barselsdage blandt fædre kalder på politiske tiltag.

- Hvis fædres barsel skulle være på retur efter flere års positiv udvikling, viser det behovet for at se på bedre barselsmuligheder for mænd. Det arbejde er i gang, men vi vil lave arbejdet ordentligt, siger Mette Frederiksen.

/ritzau/