Erhvervsskoler kæmper stadig for at lokke elever til

Nye tal viser et fald på otte procent i tilgangen til erhvervsuddannelserne. Til gengæld dropper færre ud.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Selv om regeringen ønsker, at flere unge får en erhvervsuddannelse, er de unge ikke meget for at gå i den retning.

Det viser nye tal for udviklingen i tilgang og frafald på erhvervsuddannelserne, som Undervisningsministeriet netop har offentliggjort.

I alt begyndte otte procent færre elever på erhvervsuddannelserne denne sommer sammenlignet med sidste sommer.

quote Det er dybt bekymrende, at optaget på erhvervsuddannelserne går tilbage. Vores virksomheder har i den grad brug for dygtige faglærte

Lone Folmer Berthelsen, erhvervsuddannelseschef hos Dansk Industri

Cirka halvdelen af faldet skyldes, at der per 1. januar 2017 blev indført dimensionering på uddannelsen til pædagogisk assistent - altså at optaget af elever er blevet begrænset.

Dansk Industri er bekymret

Udviklingen bekymrer Dansk Industri, fordi den faglærte arbejdskraft er efterspurgt.

- Det er dybt bekymrende, at optaget på erhvervsuddannelserne går tilbage. Vores virksomheder har i den grad brug for dygtige faglærte.

- Godt hver tredje af vores medlemmer, som har søgt nye medarbejdere inden for det seneste år, har søgt forgæves. Mere end halvdelen af de virksomheder har været på jagt efter faglærte, siger erhvervsuddannelseschef Lone Folmer Berthelsen, DI.

Hvor det fortsat er svært at lokke elever til, tyder en anden opgørelse fra Undervisningsministeriet dog på, at det er blevet nemmere at fastholde eleverne på erhvervsskolerne.

Lavere frafald glæder undervisningsminister

En opgørelse for perioden 2014-2015 viser, at frafaldet fra grundforløb til hovedforløb på uddannelserne er faldet.

Faldet er på ni procentpoint - fra 58 procent blandt elever med start i andet halvår 2014 til 49 procent for elever med start andet halvår 2015. 

Det lavere frafald glæder undervisningsminister Merete Riisager (LA).

- Det er meget positivt, at frafaldet er faldet så markant. Det viser, at det er de rigtige elever, der kommer ind på uddannelserne. Men det er ærgerligt, at den positive udvikling i tilgangen, vi så med sidste års tal ikke er fortsat.

- Nu fortsætter vi arbejdet med at finde de gode løsninger, der skal til for at gøre erhvervsuddannelserne attraktive for flere, siger Riisager i en pressemeddelelse.