En herreløs kat kan koste dig dyrt

Alt efter hvilken kommune du bor i, kan det blive en dyr affære, hvis du vil af med en herreløs kat.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Sidste sommer kom der uventet besøg hos Gudrun Schwartz i Tølløse. En fremmed kattekilling begyndte at komme forbi hende og hendes siameser kat. Det endte med at koste hende dyrt.

- Jeg ringede til Kattens Værn, det kunne de ikke tage sig af. Så ringede jeg til Dyrenes Beskyttelse, de kunne undtagelsesvis tage imod hende, men det ville koste 3500 kroner, fortæller Gudrun Schwartz. 

Den melding kom bag på Gudrun Schwartz.

Dyrenes Beskyttelse kender ikke til de 3500 kroner, som Gudrun Schwartz skulle betale.

- Vi tager slet ikke ud og hjælper, hvis der kommer en tilløber kat, det er Kattens værn. Men  hvis man vil af med en privat kat, kan den blive indlogeret på et internat. Det koster mellem 1000 - 1500 kroner, fortæller projektleder ved Dyrenes Beskyttelse, Jens Jokumsen.

Selvom Gudrun Schwarz havde ondt af den fremmede kat, ville hun ikke betale så meget for at sende den videre. I stedet betalte hun selv for at få den fremmede kat steriliseret, så hun ikke ender med at blive overrandt af en hel kattefamilie.

- Jeg kan jo ikke få mig selv til at aflive en fin lille mis, så nu har jeg gået den tunge vej og betalt for at få hende steriliseret, fortæller Gudrun Schwarz og fortsætter:

- Nu kan jeg bedre forstå de folk, der afleverer en kasse med killinger foran internaterne. Jeg bliver forarget. Det er ikke alle, der har råd til at betale så meget for en kat, der bare kommer på besøg, slår hun fast.

Kattens Værn: Det afhænger af Kommunen

Hos Kattens Værn siger de, at det afhænger af den enkelte kommune, om privatpersoner selv skal betale for at få afhentet en fremmed kat.

- Nogle kommuner har en aftale med Kattens Værn, så det er en del af deres budget at betale for, at vi indsamler kattene, fortæller Janne Papillon fra Kattens Værn.

 Men det er langt fra alle kommuner, der har den aftale. I de kommuner, hvor der ikke er en aftale, må den private selv betale for afhentningen af den fremmede kat.

- Nogle kommuner ser de herreløse katte som et menneskeskabt problem, de vil derfor ikke betale for det, fortæller Janne Papillon.

Hos Kattens Værn koster det 800 kroner at få hentet en kat.

Det kan du selv gøre

Hvis du selv får besøg af en fremmed kat, er der nogle ting, du selv kan gøre, så du undgår at skulle til lommerne.

  • Hvis katten er til at komme i nærheden af, kan du tjekke, om den har et øremærke eller en chip. Det kan en dyrelæge tjekke for dig. Hvis du selv kan aflæse øremærket kan du ringe til Det Danske Katteregister på tlf. 70 27 04 47.
  • Hvis det er en tam kat, kan du sætte et halsbånd på den med dit telefonnummer, så kan det være, at den retmæssige ejer henvender sig.
  • Hvis katten er tam men ikke øremærket, kan du sætte et opslag op i området. Og i sidste ende ringe til Kattens Værn eller Dyrenes Beskyttelse.