Én akutlægebil er nok her i regionen

Regionspolitikerne slog mandag aften fast, at én akutlægebil i Region Sjælland er nok, selv om der lige nu er mulighed for at søge midler til flere.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Der kommer ikke flere akutlægebiler i Region Sjælland.

Det besluttede politikerne i Region Sjælland på et møde i forretningsudvalget mandag aften. Det sker på trods af, at Folketingets akutlægeudvalg har anbefalet, at alle landets borgere skal have samme service i form af lægebemandet akutbiler, og at der er tilbudt statspenge til at drive bilerne for.

SF: Skuffende

Regeringen har etableret en pulje på 50 millioner kroner til at styrke den præhospitale indsats i områder, hvor lægehelikopteren har en relativt lang responstid.

SF har været stærk fortaler for, at regionen søgte om penge til en ny akutlægebil, da området her kun har en enkelt, men det kommer ikke til at ske.

- Det er skuffende. Vi mener ikke, at det kun skal være en lille del af regionen, der har en akutlægebil, siger Flemming Stenild, der er gruppeformand for SF, til Sjællandske.

Vil hellere opgradere det nuværende

Han og partifællerne havde til mødet fremlagt et forslag til, hvad en ansøgning til regeringens akutpulje kunne indeholde. I alt skulle der søges om 11,5 millioner kroner - 6 millioner kroner til at oprette en akutlægebil i Holbæk/Snertinge og 5,5 millioner kroner til at styrke den døgndækkende akutbil i Nykøbing Falster, men det forslag kan de nu smide i skraldespanden.

Regionrådspolitikerne besluttede i stedet, at 6 af områdets ambulancer skal opgraderes til at have paramedicinere med ombord. Derfor vil Region Sjælland nu søge puljen om 5,5 millioner kroner til de specialuddannede ambulancefolk.

Penge til landeplads

Derudover ønsker regionen penge til en fast landingsplads på Lolland til akuthelikopteren, og så er der planer om også at søge om 1,8 millioner kroner til ambulancer bemandet med paramedicinere, der er tilknyttet de nye sundhedscentre i Nakskov og Kalundborg, skriver Sjællandske.

En undersøgelse har tidligere vist, at borgerne i Region Sjælland er tilfredse med de ambulancer, der er bemandet med paramedicinere, og at de ikke savner lægerne.

Der er flere begreber, når det kommer til bilerne i behandlerkorpset. Her er en oversigt over betegnelserne, som en ambulancehandler har været så venlig at gøre opmærksom på:

  • Akutambulance er en ambulance bemandet med en ambulancebehandler eller en Paramediciner, samt dennes assistent. 
  • Paramedicinerambulance er en ambulance bemandet med en Paramediciner, og dennes assistent. 
  • Akutbil er et køretøj, der ikke kan medbringe patienter.
  • Akutbil med bemandet med læge og dennes assistent, kaldes en "Akutlægebil"