¨

Efterskoleforstandere: Præstø-dom er bekymrende

Foto: TV ØST

Formanden for Frie Skolers ledere frygter, at dommen mod Lundby Efterskole og dens forstander kan betyde, at andre efterskoler dropper aktiviteter for elever.

I fredags faldt der dom i Præstø-dagen - en sag der aldrig før har været set i et dansk retslokale. Her blev Lundby Efterskole og forstander Truels Truelsen kendt skyldig i uagtsom legemsbeskadigelse i forbindelse med kæntringsulykken på Præstø Fjord for to år siden.

Og netop fordi, der aldrig tidligere er faldet en sådan dom, kan sagen få stor betydning for andre efterskolers undervisning og deres fritidstilbud, vurderer formand for Frie Skolers Ledere, Mogens Lorenzen.

- Det kan føre til, at skoler opgiver at have forskellige aktiviteter for eleverne. Og det er ikke en udvikling, vi synes er specielt god, siger han til dr.dk.

Han repræsenterer landets skoleledere på de frie grundskoler og efterskoleforstandere.

Lundby Efterskole blev dømt til at betale 250.000 kroner i bøde, mens forstander Truels Truelsen blev idømt 60 dages betinget fængsel og frakendt retten til at undervise elever til søs.

- Retten har sendt et klart signal med den dom, for vi har aldrig oplevet tidligere, at en ansat er blevet anklaget og dømt. Vi har oplevet, at institutioner er, men ikke ansatte, siger Mogens Lorenzen og understreger, at han har stor medfølelse med de involverede elever og forældre, og han forstår godt, at de var lettede efter dommen i fredags.

- Jeg har stor forståelse for, at både de pårørende og samfundet ønsker at placere et ansvar, siger han.

Flere af de 13 elever, der var med ude at sejle, lever i dag med hjerneskader, og andre med varige men. Syv af eleverne blev erklæret klinisk døde, da de blev fundet i det to grader varme vand, men de blev alle genoplivet. Den 44-årige lærer Michael Jørgensen mistede livet efter kæntringen.

Mogens Lorenzen vil ikke udtale sig om sin egen holdning til dommen eller en eventuel anke, men han understreger, at den er usædvanlig, og at den i sidste ende kan skabe nogle skoler, der er bygget for meget på kontrol.

- Det skulle nødigt udvikle sig til, at skolerne ikke tør noget som helst. At de går ned i en kælder og opholder sig der, fordi det er det mest sikre. Det er ikke nogen gode skoler, siger Mogens Lorenzen.

Mogens Lorenzen fortæller også, at tilliden mellem leder og lærer er afgørende for efterskolerne. Hvis det tillidsbånd forsvinder, risikerer det i sidste ende at gå ud over børnene, siger han.

- Tilliden er et grundelement for samarbejdet på vores skoler. Og hvis den bliver sat over styr,  så må det forandre skolens hverdag, siger han.

Foreningen opfordrer i forlængelse af dommen landets efterskoler til at revidere regler og retningslinjer på skolerne, når det handler om elev-aktiviteter, der er forbundet med risici.

- Vi synes, der skal være regler, men reglerne skal ikke virke begrænsende, for de skal være der for at fremme sikkerheden for eleverne, siger han.

Skolen og forstander Truels Truelsen kan beslutte sig for, om de vil anke frem til 15. februar.

/Ritzau/

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App