Dna-test afslører juleknald

Jule-utroskab får forældre til at dna-teste børn. Det mærker man på laboratorierne, hvor der tilbydes faderskabstest. Blandt andet hos Blumlab i Stensved er der særligt travlt i disse tider.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En nagende mistanke om utroskab får hvert år flere tusinde danske familier til at bestille en privat dna-test af deres børn. Testen afslører, om barnets far er den, man tror, og tilbuddet er særlig populært i netop denne tid. Blandt andet hos dnatest.dk, der foretager faderskabsprøver. Det skriver metroXpress.

- Efterspørgslen er blevet helt ekstrem, og vi kan især mærke det, når der er gået lidt mere end ni måneder siden sidste års julefrokoster. Tit kommer manden i tanke om, at hun egentlig kom meget sent hjem, og så vil han godt være sikker på, at det ikke er en anden, der har gjort hende gravid den dag, siger Johannes Brejner, der er indehaver af Danmarks største og ældste udbyder af private faderskabsprøver, Dnatest.dk, til metroXpress.

Hos Dnatest.dk foretager man hvert år cirka 2.000 analyser, hvoraf flere end halvdelen laves i årets tre sidste måneder.

Blumlab i Stensved tilbyder også faderskabsprøver. Og her afslører virka hver femte test, at faderen er en anden end forventet.

- Vores typiske kunder er enten voksne mænd, der pludselig bliver opsøgt af en ung, der hævder at være deres barn, eller også er det folk i 50'erne, der vil have vished, inden forældrene dør, siger indehaver Robert Blum til metroXpress. Her afslører cirka hver femte test, at faderen er en anden end forventet, mens andelen blandt de nyfødte hos et andet laboratorie, Dnatest.dk, er helt oppe på en tredjedel. Et tal, som ejer Johannes Brejner betegner som grotesk. Han fortæller, at mange mænd bliver ulykkelige og vil skilles, når konens utroskab er afsløret sort på hvidt.

Alligevel vil stadig flere tage de skæbnesvangre test, mener Michael Hviid Jacobsen, der er lektor i sociologi ved Aalborg Universitet.

- Når videnskaben stiller muligheden til rådighed, vil vi benytte os af den. Vi lever i et samfund hjemsøgt af behov for sikkerhed, siger han til metroXpress.

Fakta:

  • Det koster fra 1.600 kroner og opefter at få lavet en faderskabstest med dna. 
  • Negative resultater er altid 100 procent sikre, mens positive resultater er behæftede med en minimal usikkerhed, da to personer ud af hver 10 millioner statistisk set har den samme dna.
  • Hos de danske udbydere viser mellem 20 og 30 procent af prøverne, at faderen er en anden end forventet.

http://blumlab.com/