DF: Forbyd cyklister at høre musik

For at mindske antallet af højresvingsulykker foreslår Dansk Folkeparti, at det skal være forbudt for cyklister at høre musik. Forslaget møder stærk modstand.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det er ikke kun lastbilchaufførernes ansvar at undgå de ofte fatale højresvingsulykker, der i år har kostet 11 cyklister livet og kvæstet endnu flere.

Det mener Dansk Folkepartis trafikordfører, Kim Christiansen, der nu ikke længere kun vil se på, hvordan man kan øge kravene til overvågningsudstyr i lastbilerne og forbedre indretningen af trafikkryds.

Cyklister skal tage ansvar
Cyklisterne skal også tage mere ansvar, når de bevæger sig rundt i trafikken, skriver Altinget.dk.

- Der er flere og flere cyklister, som bare kører af sted, mens de hører musik fra ipods og lignende. Man bør seriøst overveje et forbud mod at bruge øretelefoner, så de har en chance for at høre, når der kommer nogen bagfra, siger Kim Christiansen.

Dansk Folkeparti står dog ret alene med deres forslag. På et samråd lægger transportminister Lars Barfoed (K) vægt på lastbilchaufførernes ansvar for at have korrekt indstillede spejle, men peger også på, at mange cyklister er alt for uopmærksomme i trafikken.

Kampagner er bedre
Hans partifælle Henriette Kjær er enig i, at det er en rigtig dum idé at køre med musik i øret på cykel.

- Men man skal passe på med at ikke at lovgive om alt. Ligesom med cykelhjelme, så tror jeg, at kampagner er et bedre middel, siger Henriette Kjær.

Foreslaget giver ingen mening
SF's trafikordfører er endnu mere skarp i sin afvisning. 

- Havarikommissionen har i år udgivet en rapport om blandt andet højresvingsulykker. Her konkluderes det, at det er de svagere cyklister i form af kvinder og andre, som oftest rammes i disse uheld. Forslaget giver jo ikke mening. Hvad så må med døve, må de ikke cykle længere, siger Pia Olsen Dyhr, der understreger, at cyklisterne også selv har et ansvar, men det er ved at kigge sig over skulderen, inden de kører ud i et kryds.

Karsten Nonbo (V), som også er formand for Færdselsikkerhedskommissionen, vender ligeledes tommelfingeren ned til forslaget.

- For det første vil et sådant forbud være umuligt at håndhæve i virkelighedens verden. For det andet, så skal man vel også forbyde folk at høre høj musik, når de kører bil, og det er heller ikke så realistisk, siger Karsten Nonbo.

/ritzau/