Det sker i weekenden

At denne weekend indeholder 1. søndag i advent fornægter sig ikke. Der er nemlig jul for alle pengene til arrangementer i hele regionen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

JULEMARKEDER

Den vilde juleweekend 28.-29. november

SORØ: Denne weekend byder Sorø Kunstmuseum på masser af underholdning og caféhygge for hele familien. Tag børn, bedsteforældre og gode venner under armen og bliv klogere på kunsten, klip og klister i børneværkstedet eller kom bare og nyd glögg, æbleskiver og musik i museets cafe.

Lørdag d. 28. november

Museet og museumscaféen holder åbent til klokken 18 i anledning af, at juletræet tændes på Sorø Torv. Kom forbi før eller efter og få varmen, hvid glögg og æbleskiver og lad børnene forvandle almindeligt skrald og sjove ting til underfundige skraldeskulpturer i børneværkstedet.

Søndag d. 29. november

Klokken 11.30

Start dagen med en adventsomvisning, hvor vi kommer rundt i museets samling og særudstillingen Heerup & Mertz. Skrammel-avantgarde. Omvisningen er gratis når entre er betalt.

Klokken 13-15

Den vilde juleworkshop. Kom og lav årets julegave inspireret af kunstnerne "De unge vilde" eller skrot amok med inspiration fra særudstillingen Heerup & Mertz. Vi kaster os ud i et hav af materialer og kunstneriske metoder. Pris: 70 kr./børn 35 kr. Tilmelding nødvendig på mail eller tlf. 5783 2229

Klokken 14

Musik med Solvor Østvang og Tittit van der Pals. Museets café tænder op for julehyggen, når de to konservatorieuddannede musikere fra Sorø Musiske skole fylde caféen med levende musik.

 

Økologisk landbrug drevet af unge med nedsat funktionsevne

KLINTEBY: Julemarked fredag d. 27. og lørdag d. 28. november fra klokken 10 til 16 begge dage. Nu er der god mulighed for at komme i rigtig julehumør.

Der vil være gratis aktiviteter til både børn og voksne f.eks. pandekager lavet over åben ild, snobrød bagt i vores bålhytte, chokoladejulemænd man kan finde i høet, og så kan man prøve at gætte, hvad der er i følekasser og meget mere.

Nisseorkesteret kommer og spiller både fredag og lørdag fra klokken13 til 14.

Der vil være gratis the, kaffe og smagsprøver på økologisk kød. Man kan også få en rundvisning på gården, af en af vores borgere.

Fra kantinen kan man købe gløgg, æbleskiver, risalamande, øl, vand og sildemadder, ligesom gårdbutikken med plaider, garn og færdigstrikkede produkter også er åben.

Strandbakken 142, Klinteby, 4700 Næstved. Tlf. 55 44 33 53

Jul i den gamle landsby

HOLBÆK: Andelslandsbyen Nyvang tænder igen julelysene i den gamle landsby og byder gæsterne indenfor til et stort, hyggeligt julemarked med en ganske særlig stemning.

Opvarmede telte bugner af hjemmelavet husflid og håndværk der faldbydes til rimelige priser. Og der serveres lækkert julebag til tonerne fra dejlige juleorkestre.

Så ankommer den gamle julemand til den store juletræsfest, hvor børnene danser om træet og glædes over de godteposer, der venter dem.

Der jules i alle huse fra det hyggelige husmandssted til den højtidelige kirke. Der fortælles historier om nisser og trolde, julestadset klippes, og den store gris må lade livet, så vi kan få julesul og flæskesvær.

I forsamlingshuset klippes julestadset, og i kirken samles godtfolk til julekoncert og gudstjeneste.

Julemarked i Andelslandsbyen Nyvang 28., 29. november, 2., 3., 5. & 6. december klokken 10-16. Se mere på www.andelslandsbyen.dk

Julemarked på museet

KØNG: Julemarkedet på Køng Museum åbner i år søndag d. 29/11 kl. 12.00, hvor museet er festligt julepyntet og dygtige kunsthåndværkere viser ting i strik, filtning, patchwork, trædrejning og fine tasker og smykker.

Museets butik tilbyder hørtekstiler, kort m.m., og der vil være mulighed for at købe juledekorationer, adventskranse og kalenderlys.

Kl. 14 afsløres årets julebord, som i år er dækket af Mette Bruun, som er afdelingsleder på Næstved Museum. Derefter kan man tage en runde i den permanente samling, som viser den spændende historie om 150 års fremstilling af hørvarer på Køng Fabrik.

Kl. 16 tænder pastor Kathrine Asklund Brorsen byens juletræ i museets have.

Markedet er åbent indtil kl. 17, og hele dagen kan man købe kaffe, gløgg og æbleskiver i museets café.

Der er gratis adgang til markedet, som fortsætter d. 5.-6. december og 12.-13. december, alle dage kl. 12-16.

Magisk juletradition i Birkegårdens Haver 

RUDS VEDBY: Tag til ’Eventyrlig Jul på Landet’ i Birkegårdens Haver. Nyd en spadseretur rundt i de tre magiske julehaver, og lad julestemningen indfinde sig, når duften af gran og juleknas blander sig med familiehygge og børnelege.

I år har vi fået flere juleboder, så her er et flot julemarked med et varieret udvalg, og Café Klokkeblomst har sat julespecialiteter på menukortet, fortæller Merry Sørensen fra Birkegårdens Haver.  Når klokken bliver 16, tændes de mere end 180.000 lys, der fordelt i tre haver og 10.000 m² giver en magisk oplevelse af at være i et eventyrligt juleland. Der er børnebingo med små præmier, Lykke-Julet, klokke-spil, kreativ workshop og dans om juletræet. Udenfor kan hele familien tage på skattejagt, børnene kan tage med på sløjfejagt eller prøve æselridning. Dyreparken med de søde og kælne dyr er naturligvis åben, og legepladserne er klar til at blive brugt.

Eventyrlig Jul på Landet kan opleves i Birkegådens Haver i de fire advents-weekender:

28-29/11, 5-6/12, 12-13/12 og den 19-20/12 fra kl. 13.00-19.00.

Jul på Drejergården

GEDSER: I weekenderne 28/29.11, 5/6.12 og 12/13.12 kl. 11-15 vil Drejergården i Gedser, som ejes af Charlotte Rosenkvist og Uffe Junker, for tredje jul i træk åbne den gamle trædrejerbutik for salg af diverse julegaver. Sidste jul var der over 600 besøgende.

Der sælges blandt andet forskellige cremer, smykker, trævarer, kunsthåndværk, strik, håndarbejde, julepynt, julenips samt div. gaveartikler. Julemor sørger for dejlige æbleskiver og varm kaffe. Succesen med spegepølser fra Nystedslagteren gentages, og som noget nyt har vi indgået et samarbejde med Gedser Bryghus, hvor det er lykkes at få mulighed for at sælge en velsmagende julebryg, fortæller parret. Derudover sælger der fine juletræer i forskellige størrelser.

Bazaren Møn

STEGE: Jul i Bazaren på Stege Torv. Kom og vær med til en forrygende spændende jul. Vi har Julemand og smørbagte småkager bagt af Julemanden Leif. Søndagsåbent de fire søndage op til jul og meget mere. Lej et bord, stand på 4 m2. Bazaren har også små stande/butikker med et rigt varesortiment. For eksempel wellness afdeling.

HELE WEEKENDEN 

Julestykket Nissejul

DAMSHOLTE: Nisserne bor på loftet i et gammelt, faldefærdigt og forladt hus sammen med to forheksede dukker og trolden i æsken. De har boet alene så længe, at de ikke længere tror på, at mennesker eksisterer, og at de er gammel overtro. Men nede i husets stuer lister en sortklædt mand rundt. Nisserne giver ham mad, for de er bange for at han ellers skal drille dem. Især nissefar er bange for ham. Pludselig en dag kommer to mænd fra kommunen ind i huset, og de skal til at rive huset ned. Nu er gode råd dyre, for nu risikerer nisserne at blive hjemløse. Hvad skal de gøre?

Brian Møenholt har skrevet og instrueret årets julestykke Nissejul på Friluftsscenen i Damsholte. Der forestillinger lørdag den 28. og søndag den 29. november, begge dage klokken 14.

 

Jul i galleriet

BREGNINGE: Juleudstillingen på Galleri Arleth åbner lørdag den 28. november klokken 10-17. Vi har arbejdet hele efteråret på at få en masse nye, spændende smykker klar til december, fortæller Anette og Michael Arleth, og nu glæder vi os til at vise resultatet.

Her er fugle og fisk i forunderlige versioner og en ny serie store perler i sølv til lækre kalveskindsarmbånd. Nogle af perlerne er varianter af vores kendte perler som ørkenrose og brombær, men der er også helt nye motiver som: Lovestorm perlen, der er overstrøet med hjerter i forskellige størrelser, ligesom sydhavsøerne er strøet ud over havet. Der er også keramik af Anette Printz: Englebasser og superstærkt stentøjsservice med heftige prikker.

Dorthe Wolf Sørensen har lavet juletræer med sin kædesav – en lille hilsen fra Canada, hvor hun er ved at opbygge et hjem i vildmarken. Erik Simonsen viser detaljerede akvareller.

Der er åbent fredag-søndag kl. 10-17, og efter aftale.

LØRDAG

Juleridt med 120 heste

KORSØR: 120 heste skridter ud fra Korsør Havn til et stort juleridt i Korsør, hvor mange af både hestene og rytterne er klædt ud.. Selve ridtet starter kl 11.00, hvor rytterne vil begive sig ud i byens gader. De vil blandt andet lægge vejen forbi Nygade, Algade og Havnegade. Klokken 11.45 til 12.00 samles rytterne på gågadens torv, hvor de bedst udklædte skal findes. Herefter får turen ned til kirken.

Julemanden på biblioteket

NYSTED: Der er juleteater på programmet, når Louise Schouw opfører stykket " Sikke mange klokken slår" på Nysted bibliotek. Et teaterstykke, hvor nissepigen Juliane bliver sat på arbejde, da julemandens ur er gået i stå, så han ikke kan nå at blive færdig med gaverne til juleaften. Forestillingen spiller fra 12.00-1245 og er for børn i alderen fire til ti. Billetterne er gratis, men skal bookes på www.guldbib.dk

On The Move

SLAGELSE: Antvorskovhallen ligger gulv til det store gymnastikevent, hvor publikum kan få et indblik i den aktuelle udvikling inden for gymnastik, dans og parkour. Arrangementet er stablet på benene i samarbejde mellem Gerlev Idrætsefterskole, Slagelse Gymnastikforening og Sorø Gymnastikefterskole.

Showet, som arrangørerne kalder et "gymnastikmekka" løb af stablen for første gang sidste år.

Denne gang bliver en af verdens største luftbaner sat i brug til opvisningen. Gymnaster fra 6 år til midt i 30'erne deltager.

Arrangementet finder sted fra 14-16.30. Pris for billetter er 60 kroner plus gebyr. Børn og unge under 12 år er gratis. Billetter kan købes her:  https://greenticket.dk/on-the-move

 

SØNDAG

Byttemarked

VORDINGBORG: AffaldPlus og Blå Kors afholder byttemarked på Vordingborg Genbrugsplads. Konceptet er: "Giv, hvad du har - tag, hvad du kan bruge".  

" Hovedreglen er, at man ikke tager mere med hjem, end hvad der svarer til det, man selv har medbragt.", skriver arrangørerne. De forventer, at der vil kunne byttes alt fra tøj, sko, elektronik, film, køkkengrej, bøger og meget mere.

Det er gratis at deltage på byttemarkedet. De varer, der er tilovers efter markedet, vil blive fordelt ligeligt mellem AffaldPlus’ genbrugsbutik, PlusButikken, og Blå Kors.

Byttemarkedet finder sted fra 10-15 på Spirevej 4 i Vordingborg.

Klimamarch

NYKØBING SJÆLLAND: - Opgaven er at få samlet så mange mennesker som muligt på samme sted, for at markere at klodens beboere på verdensplan vil have fokus på at klimaet skal hjælpes, så de kommende generationer får mulighed for at leve i sikkerhed på jordkloden. Industrialiseringens udvikling og miljøsvineri går ud over alle, og regningen sendes videre til de kommende generationer, hvis ikke der på topplan indgås nogle aftaler der får bremset den uheldige udvikling, skriver Annemette Pødenphant, der har taget inivitativ til marchen. Lignende aktioner finder sted andre steder i Danmark for at forsøge at påvirke det kommende klimatopmøde i Paris.

Aktionen finder sted på Algade ved boderne på Torvet klokken 14.

 

Få en snak med en minister

SORØ: Miljø- og Fødevareminister Eva Kjer Hansen inviterer til dialog om miljø og fødevarer. Borgere kan møde op uanmeldt og tale med ministeren. De såkaldte "træffetider" finder sted i hele landet. Sorø er den tredje by i rækken.

Arrangementet afholdes på Gefion, Fulbyvej 15 fra 16-17. Samtalerne finder sted efter først-til-mølle princippet. 

Dette er kun et udsnit af weekendens arrangementer. Se eventuelt mere på kultunaut.dk