Det kolde maj-vejr var alletiders

Landmændene er glade for, at maj blev både våd og kold, skriver DAGBLADET Ringsted.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Kombinationen af kulde og store mængder vand har i virkeligheden reddet mange afgrøder fra at bukke under. Sådan lyder meldingen fra planteavlskonsulent Jørgen Ravn, Landboforeningen Gefion, som ellers havde frygtet det værste efter først en hård vinter og så en lang periode, hvor frost og tø skiftedes til at have overtaget.

- Havde vi ikke fået regn og kulde i maj, havde det stået rigtig skidt til ude på markerne. Så ville de svækkede planter være gået til, men nu ser vores kornmarker ganske pæne ud i forhold til, hvad vi så i april, siger Jørgen Ravn.

Vejret i maj, som de fleste nok ikke tænker tilbage på som noget positivt, betød, at planternes svækkede rodsystemer så at sige fik tid til at komme til hægterne oven på vinteren. Stille og roligt har naturen lappet skaderne. Hvis vi derimod havde haft en varm, tør og eventuelt også blæsende maj, ville udtørringen have været stor, og så ville planterne i stor stil bukke under. Toppene ville udvikle sig hurtigere end resten af planterne.

- Jeg er meget tilfreds med, hvad jeg ser nu. Hvede og vinterbyg har haft kanongodt af det, og det gælder også vårbyg, men nu vil vi godt have noget varme, konstaterer planteavlskonsulenten.

Disse dages voldsomme regn ser han i øvrigt ikke som noget problem for landmændene.

- Vi kan få nogle opsamlinger af store søer på markerne, men de vil hurtigt forsvinde igen, siger Jørgen Ravn.