De mest syge skal behandles på lokale sygehuse

Sygehusene i Region Sjælland kan nu tage langt flere af de mest syge patienter, så de ikke længere behøver tage til andre regioner i landet for at blive behandlet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Borgere, der bliver ramt af blodpropper i hjertet, af kræft i hjernen eller som skal have skiftet ankler og albuer ud, skal ikke længere til landets andre regioner for at blive behandlet. Men fremover kun til Roskilde, Næstved og Køge, skriver DAGBLADET Ringsted.

Region Sjælland beder nu Sundhedsstyrelsen om lov til at varetage 90 højt specialiserede funktioner fra næste år, eksempelvis komplicerede hjerte- og knogle-operationer og strålebehandlinger, mod blot 12 funktioner på nuværende tidspunkt.

- Vi mener, vi har kapaciteten, kompetencerne og det antal patienter, der skal til for kunne hjemtage de her specialer. Lykkes vi at komme igennem med vores ansøgninger, betyder det kortere rejsetid for nogle af vores allermest syge borgere, der samtidig opnår samme kvalitet som andre borgere ved at kunne blive behandlet i deres egen region, siger Christian Wedell-Neergaard, formand for regionens sygehusudvalg (K).

Giver sammenhæng i forløbet

Han og regionsrådsformand Jens Stenbæk (V) fremhæver, at hjemtaget af de højt specialiserede områder vil give borgerne bedre sammenhæng i deres behandlingsforløb, når de kun skal behandles her i regionen frem for at skulle frem og tilbage mellem Sjælland og andre regioners sygehuse.

- Den øgede specialisering øger også mulighederne for at rekruttere flere dygtige læger. Det giver stærke faglige miljøer, som ikke bare kommer den enkelte patient til gode, men også spreder sig til de omkringliggende fagområder, siger Jens Stenbæk til DAGBLADET Ringsted.

Ønsket om hjemtag har opbakning fra samtlige partier i regionsrådet, herunder Enhedslisten:

- Det her går imod den generelle centralisering. Vi ser frem til, at flere behandlinger kommer tættere på borgerne, siger regionsrådsmedlem Bente Borreskov.

Nærhed ikke lig med kvalitet

Hos Danske Patienter er Chef for Kvalitet og Politik, Annette Wandel, enig i, at hjemtag kan give bedre sammenhæng for patienterne. Men det er ikke sikkert, at det er den bedste løsning for patienterne, advarer hun:

- Når vi taler om de højt specialiserede områder, er nærhed ikke en kvalitet. Her handler det om at samle nok kapacitet til at opnå den bedste behandling.

Det er langt fra givet, at Sundhedsstyrelsen vil opfylde Region Sjællands ønske, da styrelsens egne retningslinjer lægger op til, at højt specialiserede funktioner kun skal varetages 1-3 steder i landet. Flere af de funktioner, Region Sjælland ønsker at hjemtage, udbydes allerede flere andre steder i landet.