Dårlig ånde er tabu

Faster Annas mund lugter som en død rotte. Fortæller du hende det? Fire ud ti danskere vil bide sandheden i sig og ikke røbe for venner og familie, at de lider af dårlig ånde. Det viser en undersøgelse foretaget af fire studerende på tandplejerstudiet i København.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

De studerende er overraskede over, at dårlig ånde stadig er så stort et tabu, at 45 pct. vælger ikke at fortælle det til lugtens ejermand:

- De fleste har jo haft dårlig ånde på et eller andet tidspunkt, siger Kiran Shafi, der sammen Sumaira S. Akram, Nina Etting Pentz og Jasmin Abdulkadir har lavet undersøgelsen blandt hundrede tilfældige københavnere. En tidligere undersøgelse fra Skolen for Klinikassistenter, Tandplejere og Kliniske Tandteknikere (SKT) i Århus viste, at hver femte, der henvendte sig på skolens klinik, havde problemer med dårlig ånde. Og lugten kan have store sociale konsekvenser.

- Dårlig ånde kan være enormt ødelæggende for folks selvværd. Bevidstheden om, at man lugter ud af munden, får selvtilliden til at dale, ligesom man holder sig tilbage. Den sociale isolation kan også ske for dem, der ikke selv er klar over, at de lugter ud af munden, idet venner, kolleger og andre kan føle sig så generet, at de trækker sig tilbage, fortæller Bo Danielsen, den ledende tandlæge, der har stået for undersøgelsen.

Vi vil gerne være perfekte
Problemet er, at det kan være svært at opdage og gøre noget ved problemet, hvis ingen tør fortælle, at man lugter dårligt.

- At sige til andre, at de har dårlig ånde, er næsten det samme som at sige, at de ikke er rene. Vi vil gerne være perfekte. Og hvis nogle siger, at man har dårlig ånde, så krakelerer billedet, siger tandplejestuderende Kiran Shafi.

De kommende tandplejere vil gerne gøre op med tabuet. Og de finder det foruroligende, at 54 pct. af de adspurgte tror, at produkter som mundskyllemidler er gode våben mod dårlig ånde.

- Mundskyllemidler og den slags virker kun i kort tid. Man fjerner ikke årsagen til lugten. Men reklamerne har bildt os ind, at det virker, siger Kiran Shafi.

Hvad gør du?
Siger du til venner og familie, hvis deres ånde lugter? Eller holder du det for dig selv? Hvorfor? Hvorfor ikke? Kom med en kommentar herunder: