Danske hævekort misbrugt 4000 gange

Nordea har ændret pengeautomater efter angreb fra en gruppe kriminelle. Fem rumænere skal for Retten i Roskilde i stor sag om databedrageri. Det er blandt andet foregået i Ringsted og i Sorø.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I godt 1000 tilfælde er det lykkedes for en gruppe kriminelle at hæve penge i pengeautomater over hele verden, fordi følsomme informationer på betalingskort var blevet afluret i en stribe Nordea-filialer på Sjælland og i København.

Desuden har gruppen forsøgt i yderligere cirka 3000 tilfælde at få fat i de intetanende danskeres penge i udlandet.

Det påstår anklagemyndigheden, der har rejst tiltale mod fem rumænere - tre mænd og to kvinder - der stilles for Retten i Roskilde i foråret.

Ved hjælp af avanceret udstyr placeret på automaterne og diskrete kameraer fik de tiltalte - ifølge anklagemyndigheden - fat i oplysninger om såvel kontonummer som pinkoder.

Det skete fra Nordea-filialer sidste sommer i for eksempel Ringsted, Sorø og København. I alt var gruppen ifølge tiltalen i sving ved 10 forskellige bankfilialer.

I Nordea har angrebene fået konsekvenser.

- Der er lavet flere tiltag, men vi vil ikke fortælle om det i detaljer, siger bankens pressechef Claus Christensen.

Både når det gælder software og hardware, er der sket ændringer i automaterne, og hvis nogen sætter deres udstyr oven på automaten, går den i sort.

Afluringen skete ved, at der blev placeret udstyr i den sprække, som kunderne stikker deres kort ind i.

Udbyttet ved de udenlandske hævninger løber op i 1,5 millioner kroner, ligesom forsøgene handler om 3,3 millioner kroner, lyder det.

I Danmark lykkedes det uberettiget at hæve cirka 340.000 kroner, fremgår det af anklageskriftet i sagen.

Nogle af de fem nu tiltalte har haft tilknytning til en lejlighed på Nørrebro i København. Her fandt betjente sidste sommer 19 falske betalingskort i en vaskepulveræske, mens yderligere 50 falske kort lå bag en gasmåler.

Gruppen handlede hurtigt. For eksempel blev der foretaget 49 uberettigede hævninger fra Nordea-filialer i løbet af cirka otte timer fra cirka klokken 17 den 14. juni.

Efterforskningen har været en ordentlig mundfuld for betjentene, der har gennemgået mange tusinde hævninger over hele verden. Politifolk fra både Rigspolitiet og København har hjulpet Midt- og Vestsjællands Politi, og på sidelinjen har PBS bidraget.

Retssagen mod de fem - der er i alderen fra 42 til 23 år - begynder 15. april og vil strække sig over syv dage.

/ritzau/