Dansk Byggeri: Pas på tung sne på taget

De seneste dages snevejr i regionen får Dansk Byggeri til at advare: Tagkonstruktioner rissikerer at kollapse under tung sne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det er først og fremmest ejere af lagerbygninger, maskinhaller og haller, samt ejere af landbrugsbygninger, der skal være opmærksomme på belastning fra sneen efter de sidste dages vintervejr.

- Vi ved, at man skal være opmærksom på især ældre bygninger med træspær med store spænd over 10 meter eller bærende konstruktioner i stål, fortæller afdelingschef Eva Kartholm, Dansk Byggeri i en pressemeddelse.

Det er også erfaringen, at de mest risikobehæftede bygninger ofte er bygninger med skader på grund af dårlig vedligeholdelse, påkørsler, ændringer af konstruktionen eller lignende.

- Man skal altid være vågen, hvis der er særlige læforhold, som kan betyde ophobning af sne fx ved skotrender eller andre samlinger i tagfladen. Det samme gælder, hvis høje og lave bygninger er bygget sammen, hvor der vil være en risiko for ophobning af sne på den lave bygning.

Efter de mange snekollaps sidste vinter, har Erhvervs- og Byggestyrelsen sammen med blandt andre Dansk Standard og Dansk Byggeri set nærmere på årsagerne. Undersøgelsen vil resultere i en anbefaling til bygningsejerne.

- Den er ikke klar, og indtil da kan vi kun anbefale, at man bruger sin sunde fornuft. Sidste år så vi en del bygningsejere, som ikke nåede at reagere før det var for sent. Så kig op på taget og hold øje med, om der er sneophobning. Hvis der ligger mere end 15-20 cm sne på en ældre stålhal, så er det værd at overveje en snerydning, vurderer Eva Kartholm.

Dansk Byggeri råder bygningsejere, som er tvivl om deres haller m.v. kan holde til snelasten, til at søge professionel hjælp. En ingeniør kan give gode råd om, hvilke foranstaltninger, der kan være nødvendige.

Eva Kartholm understreger, at korrekt opførte og vel vedligeholdte haller ikke bør kollapse på grund af sne.
- Der kan være ekstreme situationer, hvor der er frost- og tøvejr skiftevis, og hvor sneen pakker sig hårdt sammen. Hvis der så samtidig er kraftig storm, kan alting ske, og så er det selvfølgelig fornuftigt at foretage et eftersyn af sine bygninger, slutter Eva Kartholm.