Beredskabet inden nytårsaften: - Det vigtigste er at bruge sin sunde fornuft

Hvis man skal undgå ulykker nytårsaftens, så handler det i høj grad om at tænke sig om, inden man fyrer nytårskrudt af.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Nytårsaften nærmer sig med hastige skridt, og det samme gør den traditionelle affyring af fyrværkeri til midnat.

Denne nytårsaften kan godt blive en lidt blæsende affære, melder DMI, og så er det med at være lidt ekstra forsigtig, når raketterne skal sendes til himmel.

- Det vigtigste er at bruge sin sunde fornuft og tænke sig om, når man er i gang. Der er ingen, der siger, det skal være farligt, når man fejrer nytårsaften, siger beredskabsinspektør Elias Samsø Larsen fra Midt- og Sydsjællands Brand & Redning. 

Det kan blandt andet være en god idé at vente med at se alt for dybt i champagneflasken, til man har fyret nytårskrudtet af – med mindre man selvfølgelig har tænkt sig at nøjes med knaldperler.

- Når man er ædru og frisk i hovedet, så er man bedre til at vurdere, om det er en god idé, det man har gang i, siger beredskabsinspektøren.

Behøver ikke ekstra mandskab

Og når det så rusker lidt ekstra i træerne derude, så er der også andre ting, man skal have for øje, siger han.

- Det handler selvfølgelig om at sikre, at batterierne og krudtet generelt står plant og sikkert, så det ikke vælter. Især med nytårsraketter er det vigtigt, at de kommer ordentlig i vejret og ikke vælter, siger Elias Samsø Larsen. 

- Og så kan man holde lidt ekstra øje med, hvad man har i haven. Hvis der står noget, som der let kan gå ild i, så er det måske en god idé at sætte det ind inder et halvtag.

Men skulle skaden ske, så sidder de helt klar til at rykke ud i beredskabet, for der er generelt større risiko for brande nytårsaften end på årets andre dage.

- Det er dog mest småbrande, som er ret hurtigt slukket, og så er det uheldsbrande, hvor raketter for eksempel antænder et hus. Men det er ikke noget, vi ikke kan håndtere med vores hverdagsberedskab, så vi har ikke kaldt ekstra mandskab ind, siger Elias Samsø Larsen.

Han understreger, at det generelt er en god idé at følge Sikkerhedsstyrelsens fem fyrværkeriråd.

De fem fyrværkeriråd