Bander styrkes efter politiaktion

Banderne rystes sammen, når politiet forsøger at slå dem ned. Dermed kan problemerne blive større efter torsdagens bandeaktion, siger ekspert.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Tre pistoler, to krysantemumbomber, syv anholdelser, lidt narkotika og hash. Sådan så høsten ud efter politiets store aktion mod bander i Storkøbenhavn og på Sjælland.

Ransagelsen af de knap 30 adresser har dog ikke en stor effekt i den lange kamp mod banderne, vurderer bandeforsker Michael Hviid Jakobsen fra Aalborg Universitet.

Pres på bander gør dem stærkere

Han mener derimod, at banderne er blevet styrket, på grund af politiets indsats og mediernes kraftige fokusering på banderne, skriver metroXpress.

- Det medvirker til at forstærke det indre sammenhold, bandefølelsen og opfattelsen om "os-mod-dem", fordi man nu pludselig oplever et ydre pres og udefrakommende opmærksomhed, siger han.

Det "forstærker den indre sammenhængskraft og overlevelsestrang hos gruppens medlemmer", lyder det.

Tror er de sejeste

Michael Hviid Jakobsen forklarer, at bandemedlemmerne formentlig bruger tiden lige efter sådan en aktion på at give hinanden ret i, at de er stærkest og sejest, og at politiet ikke har svækket dem. Det er den fælles følelse, der styrker dem.

Men selv om hverken visitationszoner og aktioner kan lukke ned for bandeaktiviteten, så er det ikke helt spildt arbejde fra politiets side.

- Politiet kan naturligvis stresse banderne i perioder gennem overvågning og kontrol, men det er en særdeles ressourcekrævende opgave.

- Derfor er det ikke noget, der kan opretholdes konstant, og således får bander som regel periodevise pusterum til at samle sig eller omorganisere sig, siger Michael Hviid Jakobsen.

/ritzau/