Armadillo scorer udenlandsk ros

Den danske krigsdokumentar Armadillo, der følger soldater fra Antvorskov Kaserne i Slagelse, har høstet den første ros fra udlandet. Filmen sammenlignes med den Oscar-vindende "The Hurt Locker".

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- De er en universalitet i filmskabernes historie og en vitalitet i filmen, der bør gøre dokumentaren til en efterspurgt film verden over.

 

Sådan skriver nyhedsbureauet Reuters, efter at have set den Janus Metz' krigsdokumentar "Armadillo", der i øjeblikket er på plakaten ved filmfestivalen i Cannes.

Reuters roser den danske film, der beskrives som "gribende" og drager paralleller til krigsfilmen "The Hurt Locker", der i marts vandt en Oscar for årets bedste film.

- Når bomberne sprænger, og kuglerne begynder at flyve om ørene, så formår Metz og hans kameramand at give et levende billede af, hvad et "hurt locker" egentlig drejer sig om, skriver Reuters, der også roser de nærgående portrætter af soldaterne og dagligdagen i den danske base i Afghanistans ørken.

- Uden fortællerstemme, men blot ved hjælp af scener, hvor soldaterne taler, formår Metz at stille skarpt på individuelle personer i rækken af både nyankomne og veteraner.

Reuters bider også mærke i en central scene i dokumentaren, hvor danske soldater skyder fem sårede talibanere - og den opmærksomhed den har fået i den danske presse.

Ifølge Reuters er episoden med til at gøre filmen endnu mere nærgående hos publikum.

- Denne virkelighed øger indtrykket og intensitet i "Armadillo", sammen med det faktum, at direktøren og filmfotograf Lars Skee risikerede deres liv for at få historien i hus.