Andre søfolk får erstatning

Andre danske rederier har givet økonomisk erstatning for svie og smerte til søfolk, der har været gidsler hos pirater.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Fire danske søfolk kæmper nu på tredje år for at få erstatning for svie og smerte fra rederiet H. Folmer og Co. Søfolkene var gidsler i 83 dage hos somaliske pirater, der kaprede fragtskibet Danica White 1. juni 2007.

Men hos andre danske rederier skal der ikke lange og seje kampe til ved domstolene for at få erstatning for tort, svie og smerte.

Rederiet Clipper har givet en økonomisk kompensation til de 13 søfolk, der fra november 2008 var gidsler i 63 dage om bord på det kaprede Clipper-skib CEC Future.

Administrerende direktør Per Gullestrup vil ikke konkret oplyse, hvor maget hver enkelt sømand fik i erstatning, kun at det var et "klækkeligt" beløb.

- Søfolkene har fået traumer af deres ophold som gidsler hos piraterne, og derfor skulle de ikke bekymre sig om penge. Vi har givet dem en klækkelig økonomisk kompensation for svie og smerte, siger Per Gullestrup.

Blandt andet fik de 13 udenlandske søfolk dobbelt op på deres løn i den tid, de var gidsler. De fik to måneders ekstra løn oveni, da de afmønstrede ved hjemkomsten og derudover en ekstra pose penge som kompensation. Desuden havde de fri adgang til psykologhjælp.

- De fleste af de søfolk, som var gidsler dengang, nu er tilbage i job på Clipper-skibe, siger han.

Rederiet H. Folmer og Co mener ikke, at det er et anliggende for rederiet at give de danske søfolk erstatning for svie og smerte.

- En udlænding har ikke samme mulighed som en dansker med en offentlig ordning, siger Jørgen Folmer, direktør i rederiet H. Folmer og Co.

Efter at fagforbundet 3F havde tabt sagen mod rederiet om erstatning i Københavns Byret i august 2008, mente Jørgen Folmer, at det var piraterne, der skulle betale erstatning.

- Rederiet har stor forståelse for søfolkenes ønske om af få en kompensation for den stærkt belastende oplevelse, som en kapring er. Men den bør komme fra piraterne, ikke fra rederiet, der også uden skyld har haft et stort økonomisk tab på kapringen, udtalte rederidirektør Jørgen Folmer.

Også her henviste han til den statslige offererstatningslov.

 

/ritzau/