Alt for mange børn i drukneulykker

Forældre er ikke gode nok til at passe på deres børn ved strand og badebassin. I hver anden drukneulykke, er et barn involveret. TrygFonden slår nu alarm overfor uopmærksomme forældre på baggrund af fondens nye druknestatistik, skriver Ritzau.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Den viser, at ud af 529 danskere, der kom på sygehuset i årene fra 2001 til 2008 efter en drukneulykke, er 44 procent børn under 15 år.

De fleste af børnene overlevede dog. Ud af 231 børn slap 212 med livet i behold, mens 19 af dem døde.

- Men det høje antal børn viser, at der er grund til at råbe vagt i gevær, siger René Højer, som står i spidsen for TrygFondens indsats for sikkerhed på og ved vand.

Han driver dermed en pæl igennem opfattelsen af, at danskerne er blevet bedre til at holde øje med deres børn, fordi der er færre dødelige drukneulykker med børn end i 1970'erne.

Ny statistik
Druknestatistikken omfattede tidligere kun drukning med døden til følge. Men årets statistik viser også, hvor mange der behandles på et sygehus som følge af drukning. Ifølge statistikken drukner de mindste børn mellem nul og et år i badekar, de et- til fireårige i havebassiner og fiskedamme, mens de 5-14-årige drukner i forbindelse med badning og svømning.

- Tallene viser med al tydelighed, at vi som forældre aldrig må lade vores børn være uden opsyn, når de er nær vand. Det gælder både badekarret, havebassinet og stranden, siger René
Højer.

Ifølge kystlivredningschef i TrygFonden Erling Bech kan selv større børn, der kan svømme, let omkomme i bølgerne, hvis forældrene ikke er i vandet sammen med dem, men sidder oppe på stranden.
/ritzau/

TrygFondens fem gode baderåd
TrygFonden har sammen med Dansk Svømmeunion udviklet fem enkle baderåd, der indeholder de vigtigste ting, du skal være opmærksom på, når du færdes på stranden.

1. Lær at svømme
Det mest enkle af alle råd og alligevel er manglende svømmekundskaber årsag til drukneulykker hvert år. Hvis du ikke kan svømme, så bad kun, hvor du kan bunde og i roligt vand.

2. Gå aldrig alene i vandet
Lad dig ikke forføre af dit eget vovemod. Er I flere sammen i vandet, kan I holde øje med hinanden og hjælpe, hvis en af jer skulle komme i problemer.

3. Læs vinden og vandet
Brug dine øjne, før du går i vandet, og spørg livredderen til råds. Tjek, om der er fralandsvind eller pålandsvind. Undersøg, hvor hurtigt det bliver dybt, og se på bølgeskummets bevægelse for at bedømme strømretningen. Spørg også livredderen, om der er risiko for revlehuller. Brug heller aldrig oppusteligt legetøj, gummibåde og badedyr ved fralandsvind - det kan meget let være livsfarligt.

4. Lær stranden at kende
Spørg de lokale eller en livredder til råds om badeforholdene, og om der er særlige forholdsregler, du bør kende. Husk, at forholdene ændrer sig med vejret.

5. Slip ikke børnene af syne 
Lad derfor aldrig dit barn ude af syne. Ulykkerne sker ofte på grund af manglende opsyn.