Affaldet flyder i gaderne

Flere smider deres affald i gaderne, og da kommunerne ikke har afsat flere penge til at rydde op, flyder skraldet flere steder.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Snaskede pizzabakker, klistret pølsepapir og sammenkrøllede cigaretpakker udgør et stadig større problem i det offentlige rum.

Det viser en rundspørge, Politiken Research har foretaget blandt landets 98 kommuner. Her oplever kun 2 af de 44 kommuner, som har svaret, at der er sket et faldt i mængden af henkastet affald sammenlignet med for 5 år siden.

- Vi bruger mange penge på at rydde op efter folk. De er virkelig slemme til at smide ting og sager, siger Torben Lauridsen fra Faxe Kommunes Park & Vej-afdeling, som er en af de kommuner, der har svaret, at omfanget af affald er 'steget meget'.

Samme beløb til oprydning

Politikens undersøgelse viser også, at der blandt de 44 kommuner ikke bruges flere penge på at samle affald nu end for 2 år siden - den årlige udgift til at holde det offentlige rum i de 44 kommuner rent er i alt cirka 350 millioner kroner.

Direktøren for den statsstøttede organisation Hold Danmark Rent, Anne Holm Hansen, peger på, at når mange kommuner oplever mere affald og samtidig bruger det samme kronebeløb på at samle det ind, må der alt andet lige være mere henkastet affald derude.

Minister: Noget svineri

Hun hæfter sig samtidig ved det paradoksale i, at stort set alle danskere, når de bliver spurgt, tager afstand fra at smide affald fra sig.

Miljøminister Ida Auken (SF) understreger i en mail til Politiken, at det er kommunernes ansvar at holde gaden ren, men tilføjer:

- Det er grundlæggende noget svineri, når der bliver smidt affald. Derfor arbejder jeg hårdt for at gøre noget ved problemet. Vi lancerede i går en pulje på 16 millioner til Grønne Ildsjæle, der er målrettet initiativer som Hold Danmark Rent, siger Auken til Politiken.