¨

Ældremad: Penge på vej til køkkener på plejehjem

Maden til de ældre skal være bedre. Det mener et flertal i Folketinget. Nu får otte kommuner her i landsdelen penge fra en pulje, der skal genetablere eller renovere køkkener på plejehjemmene. Arkivfoto. Foto: sk

Otte kommuner her i landsdelen får nu penge til at etablere eller renovere køkkener på plejehjem.

Mange ældre beboere på landets plejehjem kan godt begynde at glæde sig.

Godt 300 millioner kroner er på vej ud til 65 kommuner til at etablere, renovere eller genåbne lokale køkkener på plejehjem.

Det fremgår af en foreløbig opgørelse, som Sundheds- og Ældreministeriet har foretaget, efter fristen for at ansøge om at få andel i puljemidlerne er udløbet.

22 millioner til regionen

Otte kommuner her i landsdelen får tilsammen cirka 22, 2 millioner kroner.

Jeg er sikker på, at det vil give plejehjemsbeboerne bedre madoplevelser og lyst til at spise mere

Ældreminister Thyra Frank (Liberal Alliance)

Næstved Kommune får flest penge - 8,6 millioner kroner, mens Odsherred kommer lige bagefter med 5,2 millioner kroner.

Pengene kommer fra en pulje på Finansloven 2017, og formålet er at bringe måltidet og madlavningen tættere på så mange ældre som muligt.

- Det er dejligt, at vi nu kan få pengene ud til kommunerne, så de kan gå i gang med at bygge køkkener på plejehjemmene og dermed skabe nye og vigtige rammer for madlavningen og måltidet til de ældre,  siger ældreminister Thyra Frank (LA) og fortsætter:

- Maden betyder rigtig meget for langt de fleste mennesker. Glæden ved – og betydningen af – et godt måltid bliver ikke mindre vigtig af, at vi har at gøre med ældre, der desværre ofte spiser for lidt og kan have problemer med undervægt.

Penge til køkkener her i landsdelen:

  • Faxe Kommune: 656.980 kr.
  • Guldborgsund Kommune: 700.000 kr.
  • Holbæk Kommune: 2.090.839 kr.
  • Kalundborg Kommune: 2.102.683 kr.
  • Næstved Kommune: 8.601.374 kr.
  • Odsherred Kommune: 5.205.350 kr.
  • Slagelse Kommune: 1.321.000 kr.
  • Stevns Kommune: 1.589.521 kr.

Hvis kommunerne har søgt om penge til køkkener rundt på de forskellige afdelinger på et plejehjem, er der ikke krav om medfinansiering.

Hvis man derimod har søgt om penge til et større produktionskøkken, som laver mad til alle plejehjemmets beboere, er der en medfinansiering på 25 procent.

65 kommuner har søgt 

Ældreminister Thyra Frank glæder sig over, at 65 af landets kommuner har søgt om penge fra køkkenpuljen.

- Det har altid ligget mig meget på sinde, at der skal være køkkener på plejehjem, for et køkken er en naturlig del af ethvert hjem. Jeg er sikker på, at det vil give plejehjemsbeboerne bedre madoplevelser og lyst til at spise mere. Jeg er heller ikke i tvivl om, at det vil glæde både de pårørende og personalet at få madlavningen tilbage i hjemmet, siger ældreminister Thyra Frank.

Foruden puljen på 425 mio. kr. til køkkener på plejehjem afsatte aftalepartierne Venstre, Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance også 25 mio. kr. på finansloven for 2017 til forsøg med nye tilgange til levering og anretning af mad til ældre i eget hjem, så de måltider, der leveres derhjemme, også bliver mere appetitvækkende.

Den pulje er netop slået op med ansøgningsfrist 1. juni.

 

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App