Ældre løber tør for pensionsmidler efter 10 år

De populære ratepensioner er skyld i, at mange ældre har brugt pensionen efter 10 år.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En femtedel af danskerne har brændt den private pensionsopsparing af kun 10 år inde i pensionisttilværelsen, viser en ny undersøgelse fra ATP.

Og det går dårligt i spænd med den udbredte forventning om, at danskerne i fremtiden vil være langt mere afhængige af udbetalinger fra netop de private opsparinger, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten torsdag.

- Der er en betydelig andel, der har overlevet deres egne ressourcer, og det er der jo frihed til i dag.

- Men det er afgørende for samfundet, at de private pensioner er med til at forsørge folk gennem hele alderdommen, siger Ole Beier Sørensen, der er analysechef i ATP til avisen.

Det er ifølge analysechefen især de 10-årige ratepensioner, der er skyld i, at så mange er løbet tør for opsparing så kort tid efter pensioneringen.

At flere danskere vælger at få udbetalt pensionen i løbet af en kortere årrække, vil ifølge eksperterne ikke alene kunne få konsekvenser for de offentlige finanser, men også definere forholdet mellem rig og fattig i alderdommen.

- De private ordninger som arbejdsmarkedspensionerne aflaster jo statskassen, men det samfundsøkonomiske aspekt er ikke det største problem.

- Først og fremmest vil det nuværende mønster i pensionsudbetalingerne være kilde til større ulighed blandt de ældre danskere, siger Jørn Henrik Petersen, der er professor ved SDU og tidligere medlem af Velfærdskommisionen til Jyllands-Posten.

/ritzau/