9000 lyn over Danmark

Det buldrede og bragede over regionen i nat. På landsplan slog 9000 lyn ned over Danmark. Hårdest ramt her i regionen blev Vest- og Nordvestsjælland.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Hvis Vest- og Nordvestsjællænderne havde svært ved at komme op tirsdag morgen, så kan det skyldes, at himlen larmende i nat. DMI havde varslet torden og skybrud i området, og vejrgruderne gav den gas.

- Ja tak !!! 23:00 startede cirkus i Holbæk, hvor jeg gik i seng!! Kæft et lorte vejr !!! skriver Mikael Pedersen på TV ØSTs facebookside, og også lollikerne fik vand og torden.

- Ja, det blinker godt rundt omkring på nattehimlen, skriver Alex Sørensen fra Bursø.

Ifølge DMI kom der hele 9000 lyn over landet i løbet af natten, og Holbæk blev ramt af skybrud. Tirsdag morgen er det det eneste konstaterede skybrud i løbet af natten, men tallet kan stige, oplyser DMI.

28 millimeter på 20 minutter

Regnen var ledsaget af flere tusinde lyn, men et decideret skybrud er der altså kun blevet målt i Holbæk.

- Der har været kraftig regn i løbet af natten. Ved Holbæk kom der 28 millimeter regn på 20 minutter, så her har der i hvert fald været tale om skybrud, siger vagthavende meteorolog Mogens Rønnebek til Ritzau.

Et skybrud defineres ved, at der skal falde mindst 15 millimeter nedbør på 30 minutter eller mindre.

- Umiddelbart er Holbæk det eneste sted, hvor et skybrud har ramt, men der er faldet kraftig regn i et bånd fra Aabenraa over Odense til Helsingør, siger Mogens Rønnebek og uddyber:

- I løbet af natten er der faldet 35 millimeter regn i Holbæk, mens der ved Odense og i det sydjyske er konstateret 25-30 millimeter. I Nordsjælland kom der mellem 20 og 30.

Ingen varsler om skybrud tirsdag

Senere på dagen bliver det muligt for DMI at konstatere, om regnfald andre steder også kan karakteriseres som skybrud. Det sker, når flere data bliver tilgængelige. Det står dog klart, at tusindvis af lyn er slået ned i striben med uvejr.

- I danske områder er der registreret 4000 lyn, fra det (uvejret, red.) kom ind over Sønderjylland, til det slap igen. Det drejer sig om tre timers tid, siger Mogens Rønnebek. 

I løbet af dagen er der ikke varsler om skybrud eller kraftig regn. Ifølge DMI nøjes vejret med at sende spredte byger over landet.

/ritzau/

Lars Nielsen fra Korsør har indsendt videoen nedenfor af tordenvejret:

Lars Nielsen, Korsør

Også Tobias Madsen i Kundby tog kameraet frem. Han skriver, at han sad udenfor og at det pludselig begyndte at tordne helt vildt.

- Det blev jeg nød til at filme, så det gjorde jeg, og jeg synes, I skal se, hvordan det lyste hele himlen op omkring Kundby, skriver han om videoen herunder:

Tobias Madsen, Kundby