Vaccine-slutspurt hænger i bremsen

Efter en uges indsats for at øge vaccinationstempoet blev der lørdag givet færreste antal stik siden april.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Tempoet i antallet af vaccinationer i Danmark fortsætter med at falde.

Det viser Statens Serum Instituts daglige opdatering. Søndagens opdatering viser, at der døgnet forinden var blevet vaccineret 12.729.

Det er det laveste antal stik på én dag siden 2. april. Til trods for, at sundhedsmyndighederne mandag satte gang i en indsats, der skulle "sætte turbo på den sidste del af covid-19-vaccineindsatsen."

Dermed har knap 4,4 millioner påbegyndt deres vaccination, mens 4,2 millioner er færdigvaccineret.

Det svarer til, at lidt over 85 procent af dem, der er inviteret til vaccination, har påbegyndt en vaccination. Det er myndighedernes målsætning, at det tal skal være oppe på 90 procent senest 1. oktober.

I runde tal vil det betyde, at 226.000 skal påbegynde deres vaccine de næste 32 dage - eller over 7000 per dag.

Pop-up-vaccinationssteder i udsatte boligområder

De seneste 14 dage har der i gennemsnit været 5100 om dagen, der har påbegyndt en vaccination.

Indsatsen for at øge antallet af vaccinationer er rettet særligt mod de 20- til 29-årige og beboere i bestemte boligområder.

Den består eksempelvis af at gøre det nemmere at blive vaccineret samt mere oplysning.

Der laves pop-up-vaccinationssteder i udsatte boligområder og på skift på alle uddannelsesinstitutioner. Desuden kan man på alle vaccinationssteder komme til uden at bestille tid.

En god sjat er blevet smittet

Chefanalytiker i Danske Bank Mikael Olai Milhøj er en af dem, der har fulgt vaccinationsprogrammet tæt, blandt andet på grund af dets store påvirkning af økonomien.

Han peger på, at en statusrapport fra Sundhedsstyrelsen fredag giver et indblik i, hvem der udgør gruppen af uvaccinerede. Blandt andet peger rapporten på, at der kan være en god grund til, at nogle ikke har bestilt tid til en vaccine.

- Vi har en god sjat, som er blevet smittet inden for den seneste måned, siger Mikael Olai Milhøj.

- Og anbefalingen er jo, at man venter de her 30 dage, inden man bliver vaccineret.

Sundhedsstyrelsen bemærker desuden, at de smittede vil have fået et coronapas efter at have overstået infektion. Det "kan bevirke, at nogle personer ikke føler samme motivation for at lade sig vaccinere," skriver styrelsen.