Vådt døgn i vente - ekspert opfordrer til at gemme dråberne

Udsigten til endnu en tør sommer kan gør det til en god idé at installere en regnvandsopsamling.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I det kommende døgn er der risiko for op til 50 millimeter nedbør, svarende til en hel måneds regn.

Vand, der om bare få måneder kan ske at være en mangelvare.

quote Når den først er købt, er den jo gratis at bruge derfra

Tue Patursson, fagekspert, Videncentret Bolius

Juni måned sidste år markerede sig således ved adskillige ugers tørke, som udløste forbud mod brug af vand til havevanding og soppebassiner.

Ifølge DMI vil den globale opvarmning med stor sandsynlighed betyde, at det danske sommervejr vil udfolde sig efter samme modus i fremtiden, med lange tørkeperioder afbrudt af kraftig regn.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.


Har man eget hus og have, kan det derfor være en rigtig god idé at etablere en regnvandsopsamling.

Det fortæller Tue Patursson, der er fagekspert i klimasikring ved Videncentret Bolius.

- Det er en win, win, win – for man undgår overfyldte kloakker, man sparer penge på at bruge vand fra hanen og i perioder med tørke, vandmangel og forbud, har man vand til at vande sin have.

Tue Patursson, fagekspert, Videncentret Bolius fortæller, at det har adskillige fordele, at opsamle regnvand til brug i haven eller vask at bilen. Navnlig i byområder, hvor regnvandsopsamling kan være med til at lette presset på kloakkerne.
Tue Patursson, fagekspert, Videncentret Bolius fortæller, at det har adskillige fordele, at opsamle regnvand til brug i haven eller vask at bilen. Navnlig i byområder, hvor regnvandsopsamling kan være med til at lette presset på kloakkerne. Foto: Bolius

På et parcelhustag med et areal på 150 kvadratmeter falder der årligt cirka 66 kubikmeter vand.

Der er med andre ord rig mulighed for at indsamle gratis vand til haven.

- Når en regnvandstønde eller -tank først er købt, er den jo gratis at bruge derfra. Så er man god til at bruge den – for eksempel fordi man har en stor have og vasker bilen derhjemme – så kan det på den lange bane godt betale sig, siger Tue Patursson.

Skyl ud i regnvand

En regnvandsopsamling kan etableres for nogle få hundrede kroner.

Til sammenligning koster en kubikmeter vand fra hanen i omegnen af 70 kroner inklusive afledning.

Regnvand kan opsamles i en tønde eller som her en palletank med plads til 1.000 liter. En sådan størrelse er ifølge Videncentret Bolius en god, hvis man blot skal opsamle regnvand til havevanding og bilvask.
Regnvand kan opsamles i en tønde eller som her en palletank med plads til 1.000 liter. En sådan størrelse er ifølge Videncentret Bolius en god, hvis man blot skal opsamle regnvand til havevanding og bilvask. Foto: Privatfoto

- Er det bare vand til haveplanter, vil en regnvandsopsamling kunne være en beholder, man relativt simpelt placerer ved et nedløb, forklarer Tue Patursson og tilføjer:

- Men det kommer an på, hvor meget man vil gøre ud af det.

Der findes nemlig også større og mere avancerede anlæg, hvor vandet kan bruges til toiletskyl og tøjvask.

En sådan løsning vil dog skulle kobles til af en autoriseret VVS'er, ligesom investeringen i selve anlægget beløber sig til mange tusinde kroner.

Dette bør du ikke genbruge regnvand til:

  • Regnvand må ikke genbruges som drikkevand, da det kan være forurenet med eksempelvis skidt, fugleklatter og lignende fra taget.

  • Af samme grund bør man heller ikke bruge regnvand til badning, især ikke af småbørn, som kan komme til at sluge det.

  • Brug ikke opsamlet regnvand til grøntsager, som spises rå – eksempelvis jordbær, salat og andre bladgrøntsager. I hvert fald ikke sådan, at vandet rammer de dele af grøntsagen/frugten, som spises.

Kilde: Videncentret Bolius' infoside om Genbrug af regnvand


Vær opmærksom på taget

Vil man opsamle regnvand, er der også en række ting, man skal være opmærksom på.

Først og fremmest skal man se på det tag, man opsamler vand fra.

- Vi har sindssygt mange huse med asbesttag, og bølgeeternit især fra før 1988 kan indeholde asbest, og det skal man ikke bruge til regnvandsopsamling, siger Tue Patursson.

Hvis ens hus har et gammelt eternittag fra før 1988, kan der være asbest i tagpladerne. I det tilfælde bør man ikke opsamle regnvand fra taget.
Hvis ens hus har et gammelt eternittag fra før 1988, kan der være asbest i tagpladerne. I det tilfælde bør man ikke opsamle regnvand fra taget. Foto: Johnny Madsen/Biofoto/Ritzau Scanpix

Mange asbesttage har nemlig efterhånden alder, hvor de begynder at forvitre, og derfor kan man risikere at få spredt asbestfibre gennem det vand, man har opsamlet, ud i hele sin have.

- Derudover er nyere tagpaptage heller ikke egnet til regnvandsopsamling, da det i de første år afgiver forurenende stoffer til vandet, siger Tue Patursson og tilføjer:

- Har man bly, zink eller kobber på sit tag, skal man også holde sig fra at opsamle regnvand derfra. I forhold til zinktagrender er det dog lidt forskelligt fra kommune til kommune, så der skal man tjekke hos sin kommune.

TV2 ØST har spurgt efter billeder af brugernes regnvandsopsamling. Liselotte Kudsk har delt dette billede, af sin regnvandsopsamling i drivhuset, lavet af en gammel mælkejunge fra sine svigerforældre.
TV2 ØST har spurgt efter billeder af brugernes regnvandsopsamling. Liselotte Kudsk har delt dette billede, af sin regnvandsopsamling i drivhuset, lavet af en gammel mælkejunge fra sine svigerforældre. Foto: Liselotte Kudsk - Privatfoto

Uanset tagtype, bør man også tænke over, hvilke formål regnvand kan bruges til.

For mens regnvand grundet lavt kalkindhold er perfekt til bilvask og blomsterbede, så skal man derimod tænke sig om en ekstra gang, inden det bruges i eksempelvis drivhuset.

Læs også
Kraftigt regnvejr kan give en måneds regn på 24 timer
Læs også
Kraftigt regnvejr kan give en måneds regn på 24 timer

- Når vandet falder på tagflader, hvor fugle kan have besørget, så er det ikke så rent, siger Tue Patursson og tilføjer:

- Overvejende er det no go, hvor mennesker får det i nærkontakt. Børn skal ikke bade i det, og det skal heller ikke bruges på jordbær og andre planter, som vi spiser uden at koge først.

Ifølge DMI vil højere temperaturer føre til flere og længere hedebølger i sommerhalvåret, men også et ændret nedbørsmønster med hyppigere og kraftigere skybrud.
Ifølge DMI vil højere temperaturer føre til flere og længere hedebølger i sommerhalvåret, men også et ændret nedbørsmønster med hyppigere og kraftigere skybrud. Foto: John Rasmussen.

Ifølge Tue Patursson kræver en regnvandstønde ikke meget vedligehold.

- Når man alligevel tømmer tanken til vinteren, er det godt at få den renset godt igennem, siger han og peger på, at en grundig spuling rækker til at få fjernet belægninger og eventuelle alger.

Normalt falder der 38,5 millimeter nedbør i april måned, men det kommende døgn ventes der at falde op mod 50 millimeter over store dele af regionen.


Nyhedsoverblik