Undgå sort skærm - tjek om du mister signalet

Når signalet skifter den 2. juni, ændrer TV2 ØSTs 24-timers kanal plads fra nummer 22 til nummer 33.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Ser du tv via en antenne? Så risikerer du at støde på en sort skærm, når du tænder for fjernsynet den 2. juni.

Det skyldes, at et bredt politisk flertal i 2015 besluttede, at de højeste frekvenser i antennesignalet i stedet skal bruges til at give danskerne bedre mobilt bredbånd. Frekvensændringerne betyder, at vi den 2. juni overgår til en ny sendeteknologi. Den hedder DVB-T2.

Og den ændring betyder, at op mod 90.000 husstande, svarende til cirka 150.000 borgere, er nødt til at skifte til nyt modtageudstyr, hvis de skal kunne modtage tv fremover. Det er særligt dem, der har et fjernsyn fra før 2012, der risikerer at miste signalet.

Men bare rolig, der er en løsning.

For at finde ud af, om du kan modtage det nye signal, kan du besøge kanal 88. Herunder kan du følge en guide, som TV2 ØST har lavet.

Artiklen fortsætter under grafikken.

Det kan dog være, at du skal lave en kanalsøgning for at finde ud af, om du kan modtage signalet på kanal 88.

Er du i tvivl om, hvordan du laver en kanalsøgning, kan du følge denne guide fra Boxer.

Alle der modtager tv-signal gennem kabel eller fiber - det kan være fra udbydere såsom YouSee og Waoo, påvirkes ikke af omlægningen og behøver ikke at gøre yderligere.

I processen med signalændringen skifter TV2 ØST samtidig kanalplads. Pladsen ændrer sig fra nummer 22 til nummer 33.

Overgang udskudt på grund af corona

Det var planen, at overgang til nyt antenne-tv-signal skulle være sket den 31. marts 2020, men på grund af coronakrisen valgte kulturministeriet at udskyde det til den 2. juni.

Udskydelsen skyldes behovet for at give seere, der berøres af overgangen, bedre tid til at anskaffe og installere nyt tv-modtageudstyr, så ingen i den nuværende situation risikerer at få sort skærm.

Ministeriet kan ikke udskyde overgangen yderligere, fordi man er internationalt forpligtet til at afgive de pågældende tv-frekvenser inden udgangen af juni.

Hjælper nervøse ældre

Kulturministeriet har siden februar kørt kampagnen Sort Signal for at oplyse om omlægningen af tv-signalet og risikoen for sort skærm – og for at give flest mulige tid til at anskaffe og installere nyt udstyr.

Ministeriet har desuden, på opfordring fra Kommunernes Landsforening, sendt et brev ud til kommunerne den 2. marts 2020 for at informere om overgangen til det nye tv-signal.

Her fremgår det, at kommunale medarbejdere på blandt andet plejehjem og i hjemmeplejen kan henvise til Kulturministeriets hotline på 41 39 39 41 eller hjemmesiden www.sortsignal.dk, hvis de støder på spørgsmål fra ældre borgere, der er nervøse for at miste tv-signalet.