Tyve lænser kirkerne - 311 rammes hvert år

Danske kirker rammes hvert år af 311 indbrud på landsplan. Kirkerne er nemmere at tilgå for tyve og indeholder ofte dyrere luksusmøbler.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

For de fleste er kirkerne et helligt sted. Men hvert år rammes hundredevis af kirker af gæster med lidt for lange fingre.

Det er blandt andet gået ud over Bråby Kirke ved Haslev, som i marts 2019 fik ubudne gæster.

- De smadrede tre-fire små ruder, og så er der et ikke alt for stort menneske, der er kravlet igennem dér, siger Dora Jørgensen, der er menighedsrådsformand i Bråby Sogn.

Artiklen fortsætter under billedet

Tyvene havde angiveligt smadret tre-fire små ruder i vinduespartiet, som de var kravlet ind ad.
Tyvene havde angiveligt smadret tre-fire små ruder i vinduespartiet, som de var kravlet ind ad. Foto: Frederik Hagedorn - TV2 ØST

Allerede ved at smadre det formstøbte vindue havde indtrængerne ødelagt for mange tusinde kroner.

Men de var ikke færdige. For målet stod længere nede i kirken. Fjorten såkaldte Y-stole af den danske designer Hans J. Wegner.

quote Jeg synes, det er grænseoverskridende

Dora Jørgensen, menighedsrådsformand i Bråby Sogn

- Dem har tyvene taget, og de kunne ikke komme ud af døren, for den kan ikke åbnes indefra. Så de er kommet ud igennem det, der hedder herskabsstolen (se billede herunder, red.), siger Dora Jørgensen.

Artiklen fortsætter under billedet

Det lykkedes tyvene at bære de eftertragtede stole ud af vinduet her.
Det lykkedes tyvene at bære de eftertragtede stole ud af vinduet her. Foto: Frederik Hagedorn - TV2 ØST

- De har simpelthen åbnet vinduerne her ved at trække dem ned, og så må de have været nogle stykker om at få løftet stolene ind.

1.800 indbrud i danske kirker på seks år

Episoden i Bråby er langt fra den eneste af sin slags.

Tal fra Folkekirkens Selvforsikringsenhed, som Kristeligt Dagblad har fået indblik i, viser, at der de seneste seks år har været over 1.800 indbrud I danske kirker.

Det svarer til, at der i gennemsnit er 311 sognekirker, som årligt rammes af indbrud, tyveri eller røveri. Det viser en opgørelse fra Folkekirkens Selvforsikringsordning, der har tal tilbage fra 2013.

Tallene svarer nogenlunde til, at hvert eneste menighedsråd i Danmark i gennemsnit har indberettet et tyveri eller indbrud i den periode. Dertil kommer alle de indbrud, der aldrig bliver meldt til forsikringen - typisk fordi tyvekosterne ikke overstiger kirkernes selvrisiko.

- Jeg synes, det er grænseoverskridende. Det bryder jeg mig ikke om, og det er irriterende for at sige det mildt, siger Dora Jørgensen.

Artiklen fortsætter under billedet

- Jeg synes, det er grænseoverskridende, siger menighedsrådsformand Dora Jørgensen om de mange indbrud, der bliver begået i kirker.
- Jeg synes, det er grænseoverskridende, siger menighedsrådsformand Dora Jørgensen om de mange indbrud, der bliver begået i kirker. Foto: Frederik Hagedorn - TV2 ØST

I Gislinge Kirke på Nordvestsjælland kender de alt til at være hårdt ramt af indbrud.

quote Det er da noget skidt, at vi ikke kan have vores ting i fred - og så i en kirke

Kent Holm fra Gislinge

Inden for et år var kirken i Holbæk Kommune udsat for tyveri tre gange. Også her var målet dyre designerstole.

- Det er da noget skidt, at vi ikke kan have vores ting i fred - og så i en kirke. Det dur jo ikke. Folk har ikke respekt for tingene mere. Desværre, lød det i 2018 fra Kent Holm fra Gislinge, 

Artiklen fortsætter under billedet

- Det er da noget skidt, at vi ikke kan have vores ting i fred, siger Kent Holm fra Gislinge.
- Det er da noget skidt, at vi ikke kan have vores ting i fred, siger Kent Holm fra Gislinge. Foto: Frederik Hagedorn - TV2 ØST

Nemmere at begå indbrud i kirker

Hos Sydsjælland og Lolland-Falsters Politi oplever de også, at det er det dyre interiør, der står for skud I kirkerne.

quote En kirke er ofte i en gammel bygning, og dermed kan det være nemmere at skaffe sig adgang til kirken

Kenneth Lund, efterforskningsleder hos Sydsjælland og Lolland-Falsters Politi

Her har de faktisk oplevet et fald i antallet af registrerede indbrud i kirker fra 2018 til 2019. Men efterforskningsleder Kenneth Lund forklarer dog, at kirker er tilgængelige på en anden måde end private hjem for indbrudstyve.

- Langt hen ad vejen er det jo det samme, et indbrud i en form for bebyggelse. Men der er bare det, at en kirke ofte er i en gammel bygning, og derfor er den ofte sikret på en anden måde end en privat beboelse. Dermed kan det være nemmere at skaffe sig adgang til kirken, siger Kenneth Lund, vicepolitiinspektør fra Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

Ifølge efterforskningsleder Kenneth Lund er kirker lettere tilgængelige for indbrudstyveend private hjem.
Ifølge efterforskningsleder Kenneth Lund er kirker lettere tilgængelige for indbrudstyveend private hjem. Foto: Frederik Hagedorn - TV2 ØST

I Bråby har de taget konsekvensen af forårets indbrud og installeret et alarmsystem i kirken.

- Så går det ikke stille for sig, hvis alarmen bliver brudt. Der sidder en alarm udenfor, som kan høres over hele byen. Samtidig er der videooptagelser, hvis man bevæger sig rundt, siger Dora Jørgensen.


Nyhedsoverblik