Tør sensommer giver god høst - men spreder også frygt for naturbrande

Det gode sommervejr betyder, at der høstes fra solopgang til solnedgang rundt om i hele regionen. Men det tørre vejr øger også farren for brand.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Sommeren er over os, og bevæger man sig en tur gennem landskabet, vil man på markerne se mejetærskere trille afsted under den skyfri himmel.

Det gode vejr er godt for landbruget, hvor høsten står til at komme tørt i hus. Det gælder også på Rødkildegaard ved Slagelse, hvor landmand Morten Christensen fører skærebordet på den store gule New Holland-mejetærsker gennem hvedemarken.

quote Når det bliver rigtig varmt, er der en øget risiko for at der opstår markbrande i forbindelse med høstarbejde

Elias Samsø Larsen, beredskabsinspektør, Midt- og Sydsjællands Brand

Men bag glæden over det gode vejr lurer også frygten.

For den megen sol og ingen regn, så langt som øjet rækker i diverse vejrprognoser, øger også risikoen for brandfare. Det er en risiko, man tænker meget over fortæller Morten Christensen fra sin plads i førerhuset.

- Jo mere tørt det bliver, jo mere tænker vi over det.

Gør rent hver dag

I 2018 gav en lang og tør sommer stribevis af markbrande her i regionen, og nu er der igen risiko for ildløs, på de knastørre agerjorde.

- Vi havde brand to gange i mejetærskeren og også flere gange i marken. Så derfor har vi lært at væbne os. Førhen tænkte man, det sker kun for naboen – men det gør det jo ikke – det sker også for os, siger Morten Christensen.

Morten Christensen oplevede i 2018 flere brande i marken under høsten. I år er han ekstra forsigtig.
Morten Christensen oplevede i 2018 flere brande i marken under høsten. I år er han ekstra forsigtig. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Derfor bliver mejetærskeren gjort rent på daglig basis, ligesom der også forefindes brandslukningsudstyr ombord på mejetærskeren.

- Der er mange bevægelige dele, og der er meget støv. Selvom den er blevet gjort rent for en time siden, så kommer støvet hurtigt igen, forklarer Morten Christensen under en kort pause.

Knastørt i hele regionen

Lige nu er der høj brandfare i hele regionen – og særligt høj er brandfaren i Nordvest- og Midtsjælland samt dele af Lolland.

Det får Midt- og Sydsjællands Brand og Redning til at opfordre alle borgere til at være ekstra forsigtige de kommende dage.

Gode råd - undgå brand i den tørre natur

Disse råd er altid gældende:

  • Brug dertil indrettede pladser, hvis du skal tænde bål eller grille
  • Hold afstand til bevoksning
  • Efterlad aldrig et bål eller en grill, der ikke er slukket helt
  • Tænd aldrig bål eller grill, hvis det blæser meget eller er meget tørt
  • Hav altid vand i nærheden, når du tænder bål eller griller
  • Smid ikke cigaretskodder og lignende i naturen
  • Ring til 1-1-2, hvis uheldet alligevel er ude

Kilde: brandfare.dk

- Vi vil gerne have, folk er opmærksomme på, det er tørt, og naturen er tør, så der skal ikke så meget til at sætte ild i naturen, når man bevæger sig i den, siger beredskabsinspektør Elias Samsø Larsen fra Midt- og Sydsjællands Brand og Redning.

I landbruget er det typisk landbrugsmaskinerne, der er er skyld i de cirka 300 markbrande, som brandvæsnet rykker ud til i løbet af et år.

Beredskabsinspektør Elias Samsø Larsen fra Midt- og Sydsjællands Brand og Redning opfordrer folk til at være opmærksomme på, det er tørt, og naturen er tør så der skal ikke så meget til at sætte ild i naturen.
Beredskabsinspektør Elias Samsø Larsen fra Midt- og Sydsjællands Brand og Redning opfordrer folk til at være opmærksomme på, det er tørt, og naturen er tør så der skal ikke så meget til at sætte ild i naturen. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

- Når det bliver rigtig varmt, er der en øget risiko for, at der opstår markbrande i forbindelse med høstarbejde. Det kan være forskellige former for antændelse i maskinen – enten en defekt i maskinen, eller den får lavet nogle gnister, når de kører og høster. Det kan sætte ild til maskinen eller marken.

Haveejere med flammekastere

Men det er langt fra kun i landbruget, at der er risiko for brand i det tørre vejr. Både en cigaret og en lille engangsgrill kan sagtens starte en brand i naturen, forklarer Elias Samsø Larsen.

- Det handler om at være særdeles forsigtige i al omgang med åben ild. Det siger sig selv, at når man griller eller laver bål, så skal man være særlig opmærksom på omgivelserne. Men derudover er særligt brugen af ukrudtsbrændere en udfordring.

Beredskabsinspektøren retter her en appel direkte til private, der ynder at bruge ild at nedkæmpe ukrudt. Problemet er, at mange har glemt, hvor farlige ukrudtsbrænderne er.

I 2018 hærgede markbrande regionen. I gennemsnit rykker brandvæsnet ud til 300 markbrande årligt.
I 2018 hærgede markbrande regionen. I gennemsnit rykker brandvæsnet ud til 300 markbrande årligt. Foto: TV2 ØST

- Den fungerer som en flammekaster, og det er farligt, når det er tørt i naturen. Hvis man har behov for at bruge en ukrudtsbrænder, anbefaler vi, at man har noget vand med sig, enten en haveslange eller en vandkande, og at man generelt er meget opmærksom, siger Elias Samsø Larsen.

Danske Beredskaber orienterer løbende på hjemmesiden brandfare.dk om risikoen for brandfare i hele landet.


Nyhedsoverblik