Teenager idømt syv års fængsel i nazi-terrorsag

Østre Landsret har afsagt dom i sag om teenager fra Vestsjælland, der blev optaget i den nynazistiske gruppe Feuerkrieg Division.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Syv års fængsel. 

Sådan lyder dommen over en 17-årig dreng i Østre Landsret mandag.

Således skærper Østre Landsret dommen fra byretten i Holbæk, der sidste år i maj idømte drengen fem og et halvt års fængsel.

Landsretten idømmer samtidig den 17-årige kontaktforbud med andre radikaliserede i syv år. 

Den 17-årige får en højere straf, blandt andet fordi han er blevet dømt for et forhold mere end i byretten, og det afspejler sig også i straffen. 

Teenageren er blevet kendt skyldig i at have ladet sig hverve til en terrororganisation, for at have fremmet en terrororganisation, og for at have forsøgt at hverve en klassekammerat til gruppen, med henblik på at klassekammeraten skulle begå terrorhandlinger.

Sagen mod den 17-årige begyndte den 7. april 2022, da den dengang 15-årige dreng blev anholdt og sigtet i sagen.

Efter en ransagning af hans værelse hjemme hos hans forældre på Vestsjælland fandt politiet på hans computere og telefon en stor mængde propagandamateriale, dels for Feuerkrieg Division og dels fra andre grupperinger herunder Islamisk Stat og det nynazistiske fællesskab Atomwaffen Division.

På computeren lå også den ansøgning til Feuerkrieg Division, han sendte, hvor han angav, at han har våbentræning, kendskab til sprængstoffer og er bekendt med gruppens ideologi.  Østre Landsret har blandt andet lagt vægt på dette.

Derudover fandt politiet bombemanualer og våbenmanualer, som drengen har delt i lukkede grupper på kommunikationsplatformen Telegram, ligesom man også fandt billeder af drengen selv i camouflageuniform, mens han holder en kniv eller heiler.

Påtog sig lederskab af FKD

På væggen på drengens værelse hang et stort flag for Feuerkrieg Division, ligesom man i nogle ammunitionskasser fandt naziarmbind, naziflag, såkaldte scullmasks - der også kan betegnes som dødningehovedmasker, en camouflageuniform og et eksemplar af Adolf Hitlers bog ”Mein Kampf”.

Ting, som landsretten netop har besluttet skal konfiskeres.

Læs også
Forældre opfordres til at tage en alvorssnak med deres børn efter terrordom
Læs også
Forældre opfordres til at tage en alvorssnak med deres børn efter terrordom

På computerne fandt politiet chats med andre medlemmer af FKD (Feuerkrieg Division), hvor den dengang 15-årige tilkendegiver, at han påtager sig et lederskab i gruppen. 

Her skriver han også, at han har forskellige ideer til, hvordan man bedst strukturerer gruppen i små celler.

Desuden har anklager Hanne Christensen i Østre Landsret fremlagt en notesbog, hvori drengen har nedfældet nogle af sine private tanker. 

Blandt andet har han skrevet, at han er blevet nazist, og at han ser sig som en af Hitlers soldater, ligesom han skriver, at han ikke bryder sig om jøder og farvede personer og hellere "vil dø stående, end at leve livet på knæ".

Dødelig alvor eller bare for sjov?

Drengen har igennem hele sagsforløbet både i by- og landsret nægtet sig skyldig. 

Han erkender, at det er ham, der har skrevet de forskellige ting på internettet, men i modsætning til anklagemyndigheden, fastholder teenageren, at det hele var for sjov.

Ifølge den 17-årige dreng har han aldrig haft til hensigt at begå terror eller at opmuntre andre til det og har udelukkende skrevet de ting, han har, fordi det var sjovt at skrive nogle uhyrligheder på nettet.

I Østre Landsret har drengens forsvarer Lasse Martin Dueholm sammenlignet skriverierne med dengang, han selv var ung og lavede "telefonfis", og henledte nævningetingets opmærksomhed på, at unge i dag kommunikerer på nogle helt andre platforme med andre unge fra hele verden.

I forhold til notesbogen sagde drengen i byretten, at han skammede sig over de ting, han havde skrevet.

- Det var aldrig tanken, at andre skulle læse i den, sagde han. 

- Det er bare tanker. Ja, jeg har skrevet, at jeg hader jøder. Det var noget af det mest forbudte, jeg kunne skrive. Det er ikke noget, jeg mener.

Østre Landsret har valgt at forkaste teenagerens forklaring som utroværdig.

Var ikke glad i skolen

I bogen skriver drengen også, at skolen er det værste sted i verden, der er mange bøller og røvhuller, ligesom han skriver, at de andre børn synes, at han er underlig.

En retspsykiatrisk erklæring vedrørende den 17-årige dreng er blevet fremlagt i retten. 

Han vurderes at ligge indenfor autismespektret med en mild form af Aspergers syndrom. 

Blandt andet er han afvisende overfor socialt samspil, ligesom han udviser manglende situationsfornemmelse og har nogle meget tydelige særinteresser.

Delte propagandamateriale med klassekammerat

Dog har drengen haft en form for venskab med sin sidekammerat i klassen. 

Klassekammeraten, der kaldte sig "White Power" på nettet, har selv været sigtet for at have ladet sig hverve til Feuerkrieg Division, men selvom den nu dømte dreng hjalp klassekammeraten med at sende ansøgningen, og muligvis også hjalp ham med at formulere, hvad han skulle skrive, nåede han aldrig at blive optaget i gruppen.

I Østre Landsret har klassekammeraten fortalt, at han i begyndelsen syntes, at Feuerkrieg Division så ud som et spændende fællesskab, men da han nærlæste, hvad gruppen står for, opdagede han, at de var militante nynazister, og ville ifølge sit eget udsagn ikke være med i gruppen alligevel.

Politiet valgte at droppe sigtelsen mod klassekammeraten, men tiltalte den 17-årige for at have forsøgt at hverve en kammerat til gruppen for at fremme terrorvirksomhed.

Sårbare unge hverves via humor

I retten har eksperter fra både CTA (Center for Terroranalyse) og Europol karakteriseret Feuerkrieg Division som en organisation, der via såkaldte one-man-armies forsøger at omstyrte samfundet med terrorforsøg for at opnå et hvidt overherredømme.

Læs også
Hvem er den mystiske nazigruppe Feuerkrieg Division?
Læs også
Hvem er den mystiske nazigruppe Feuerkrieg Division?

Gruppen bestod i 2022 ifølge eksperterne primært af unge mellem 15 og 25 år, der typisk har det svært med fællesskaber i den virkelige verden. 

Oftest bliver de unge hvervet via humor i spil som Roblox, Minecraft og CS: Go, hvor de i stigende grad bliver lukket ind i lukkede rum på nettet og radikaliseret.

Drengen har siden sin anholdelse den 7. april 2022 siddet varetægtsfængslet i surrogat på en lukket ungdomsinstitution, fordi han er under 18 år. 


Nyhedsoverblik