Teatre og museer kan åbne straks: - Der var vild begejstring

Allerede fra i dag kan kulturlivet atter byde gæster velkomne. Museerne åbner igen, men der er forskel på, hvornår de er klar til at tage imod gæster.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Efter mere end ti timers forhandlinger blev Folketingets partier sent onsdag aften enige om at udvide genåbningens fase 2, og det betyder blandt andet, at besøgende nu igen kan komme på museer og i teatret.

Det blev modtaget med stor jubel hos mange museumsdirektører, blandt andre Peter Gravlund, der er direktør på Østsjællands Museum, som omfatter Geomuseum Faxe og Stevnsfortet. Han fulgte forhandlingerne i løbet af dagen.

quote Hele personalet møder ind i morgen tidlig og så sørger vi for, at der er sprit, afdækning ved billetsalg, tape på gulvet

Peter Gravlund, direktør Østsjællands Museum

- Det trak så ud helt til midnat, men da den endelig kom, og vi fik at vide, at vi kunne åbne så hurtigt, så var det bare vild begejstring, og der blev sendt mange sms’er rundt på museet, siger han til TV2 ØST.

- Jeg glæder mig til, vi endelig kan vise udstillingerne, vi har forberedt, til vores gæster.

Geomuseum åbner fra i morgen tidlig

Selvom de får lov til at åbne straks, er der lidt forskel på, hvor hurtig museerne igen kan blive klar til at tage imod gæster.

Artiklen fortsætter efter billedet.

Personalet har travlt med at gøre klar til genåbning på Geomuseum Faxe.
Personalet har travlt med at gøre klar til genåbning på Geomuseum Faxe. Foto: Frederikke Hobye - TV2 ØST

Og Geomuseum Faxe kan åbne allerede i morgen, fredag.

- Hele personalet møder ind i morgen tidlig, og så sørger vi for, at der er sprit, afdækning ved billetsalg, tape på gulvet, og at der er styr på alt, hvad der har med sikkerhed at gøre. Det skal være i orden og det bliver det, inden vi åbner i morgen klokken 11.00, siger Peter Gravlund.

- Det første, jeg tænkte, da jeg hørte det, var ”yes”, og det næste var alle de detaljer, som vi skal have på plads for at sikkerheden er, hvor den skal være.

- Vi kan se, at vi allerede har blødt økonomisk

Ligesom mange andre kulturinstitutioner har Geomuseum Faxe også været hårdt ramt af coronakrisen og nedlukningen.

- Det skal ikke være nogen hemmelighed, at Østsjællands Museum virkelig har kunnet mærke coronakrisen økonomisk siger Peter Gravlund.

Artiklen fortsætter efter billedet.

Museumsdirektør Peter Gravlund håber, at coronakrisen fører til at danskerne bliver hjemme og holder ferie og at museet får endnu flere besøgende.
Museumsdirektør Peter Gravlund håber, at coronakrisen fører til at danskerne bliver hjemme og holder ferie og at museet får endnu flere besøgende. Foto: Frederikke Hobye - TV2 ØST

Hvad har det konkret betydet for jeres økonomi?

- Vi kan se, at vi allerede på nuværende tidspunkt har blødt. Alle de gæster, vi skulle have haft i de tre måneder, der har været lukket. Men hvordan det påvirker resten af året, ved vi ikke endnu.

- De her begrænsninger for, hvor mange der må være samlet, kan godt komme til at betyde noget for, hvor mange gæster vi har mulighed for at tage imod på vores museer.

- En af hjælpepakkerne, som vi kan hente hjælp fra, er støtte til museer, der har været lukket ved påbud. Der kan vi få hjælp til noget af vores faste drift, men hvor meget ved vi ikke endnu, fortæller Peter Gravlund.

Håber på flere gæster hen over sommeren

Det er dog ikke kun udfordringer og problemer, som coronakrisen har bragt med sig. Måske den også vil gøre, at der kommer flere besøgende gæster hen over sommeren:

quote Vi håber, der kommer ekstra mange gæster her til sommer

Peter Gravlund, direktør Østsjællands Museum

- Vi er sikre på, at rigtig mange danskere vil holde deres ferie herhjemme i Danmark, så vi håber, der kommer ekstra mange gæster her til sommer. Så vi sørger for at lave nogle ekstra aktiviteter for vores gæster, siger Peter Gravlund.

- Vi har også lavet et støtteårskort, som vi opfordrer alle, der gerne vil støtte Østsjællands Museum til at købe. Det koster kun 390 kroner, og det gælder alle vores besøgssteder.

Disse ting må åbne:

Disse ting må åbne straks:

  • Kulturaktiviteter som museer, teatre, kunsthaller, biografer og akvarier (skulle have ventet til fase 3, som begynder 8. juni)
  • Zoologiske haver og botaniske anlæg (skulle have ventet til fase 3, som begynder 8. juni)

 

Disse ting må åbne 27. maj:

  • Udendørs forlystelsesparker
  • Sommeraktiviteter for børn og unge
  • Voksenuddannelse, herunder målrettet ledige og sprogcentre
  • Offentlige forskningsaktiviteter, som kræver tilstedeværelse
  • Højskoler
  • Fuld åbning af DR og TV2
  • Ungdomsuddannelser som gymnasier og erhvervsuddannelser
  • Videregående uddannelser kan afvikle mundtlige eksamener fysisk og undervisning, der kræver fremmøde
  • Foreningsliv som aftenskoler, musik- og kulturskoler (dog med restriktioner i forhold til blandt andet korsang) og spejdere
  • På grund af store regionale forskelle på udbredelsen af coronavirus kan den fysiske tilstedeværelse genoptages i den offentlige sektor, bortset fra i Region Hovedstaden og Region Sjælland
  • Partierne er enige om at afvikle eller tilrettelægge retningslinjer for besøgs- og aktivitetsrestriktioner på eksempelvis plejehjem, hospice og bosteder

Sporvejsmuseet åbner 5. juni

Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm venter lidt endnu, inden de starter billetsalget.

- Jeg har godt læst mig til, at man kan åbne i dag. Vi har for to uger siden meldt ud, at vi satser på at åbne den 5. juni. Det holder vi fast i, siger museumsleder Mikael Lund.

quote Vi skal også være sikre på, at alle medarbejderne bakker op om det. De er jo alle sammen frivillige

Mikael Lund, museumsleder på Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm

- Vi skal bruge tid på at gøre klar. Vi har jo stået i en stand by-situation. Vi holder et møde på lørdag, hvor vi skal drøfte alle de tiltag, som vi skal gøre, for at vi kan åbne museet på en måde, så det er indbydende for publikum, mens vi stadig overholder myndighedernes retningslinjer.

- Vi glæder os meget til at kunne genåbne. Det bliver kæmpestort. Men det er da klart, at vi har nogle udfordringer. Vi skal også være sikre på, at alle medarbejderne bakker op om det. De er jo alle sammen frivillige, siger museumslederen.

Mistet omsætning for mere end en halv million kroner

Som det er på nuværende tidspunkt må der ikke forsamles flere end 10 personer ad gangen. Men fra den 8. juni forventes det, at forsamlingsforbuddet hæves til 30-50 personer.

- Vi har lidt svært ved at tolke reglen om, at man maksimalt må være ti personer. Vi har et arrangement med en koncert den 14. juni. Det håber vi på, at vi stadig kan afholde. Der kan folk jo sidde med god afstand imellem sig. Men de regler er vi ikke helt sikre på. Vi håber, at de bliver afklaret , siger museumsleder Mikael Lund.

koe_foran_apoteket_003.jpg
Læs også
Det vælter ind med malerier, dagbøger og billeder om coronakrisen til museum
koe_foran_apoteket_003.jpg
Læs også
Det vælter ind med malerier, dagbøger og billeder om coronakrisen til museum

- Det vigtigste er, at folk vil kunne overholde reglerne om, at der skal være en meters afstand imellem dem, og at der kan sprittes hænder og så videre, men det skal vi nok kunne overholde.

Krisen har også haft store økonomiske konsekvenser for Sporvejsmuseet.

- Vi har mistet omsætning for omkring 600.000 kroner i april og maj måned. Vi taler med Kulturministeriet om, hvorvidt vi kan få dækket det tab. Men det er vi ikke helt klar over endnu.  


Nyhedsoverblik