Sundhedsstyrelsen opfordrer til mundbind i myldretiden

Sundhedsstyrelsen anbefaler nu, at passagerer bruger mundbind, når der er trængsel i eksempelvis metro, tog eller bus, oplyser styrelsen i en pressemeddelelse

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En stor del af danskerne er på vej tilbage fra ferie til arbejde og skole, og det får nu Sundhedsstyrelsen til at skærpe retningslinjerne.

 -  Det kan gøre det sværere at holde afstand i mange situationer, også selvom man gerne vil. Det gælder f.eks. i den kollektive trafik i myldretiden eller i tætpakkede busser, tog og færger. Derfor anbefaler vi nu, at man tager et mundbind med i tasken i de situationer, og tager det på, hvis det er svært at holde afstand, siger Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm i en pressemedelelse.

quote Derfor anbefaler vi nu, at man tager et mundbind med i tasken, og tager det på, hvis det er svært at holde afstand

Søren Brostrøm, direktør, Sundhedsstyrelsen

Søren Brostrøm peger samtidig på, at det primære formål med at bære mundbind er, at bæreren ikke smitter videre, hvis man er smittet, men ikke har symptomer, men at mundbind også kan give en ekstra beskyttelse for f.eks. særligt sårbare, der kan have svært ved at holde 2 meters afstand.

- Grunden til, at vi melder de nye anbefalinger ud netop nu, er, at vi kan se at aktiviteten i den kollektive trafik er øget i takt med den gradvise genåbning, og at vi forventer en yderligere øgning i takt med at ferien slutter og genåbningen går ind i fase 4, siger Søren Brostrøm i pressemedelelsen.

Sådan tager du hensyn i trafikken

Ingen får bøder

Der er ikke tale om et krav, men en anbefaling. Derfor vil der heller ikke blive udskrevet bøder, hvis man ikke har mundbind på, fortæller transportminister Benny Engelbrecht.

- Men trafikselskaberne vil selvfølgelig sørge for, at passagerne bliver grundigt informeret. Specielt her i den første tid, hvor der endnu er lidt tid til, at alle er vendt tilbage fra ferie. Det er rigtig godt, at man lige vænner sig til det, siger han.

Transportminister Benny Engelbrecht (S) siger, at der er tale om en anbefaling - det betyder, at folk ikke vil få bøder, selv om de ikke bærer mundbind.
Transportminister Benny Engelbrecht (S) siger, at der er tale om en anbefaling - det betyder, at folk ikke vil få bøder, selv om de ikke bærer mundbind. Foto: Kristoffer Koch - TV2 ØST

Sundhedsstyrelsen understreger, at mundbind ikke kan erstatte de eksisterende anbefalinger, men skal betragtes som et supplement. Og det er meget vigtigt, at mundbindet bliver brugt korrekt for at forhindre smittespredning.

Søren Brostrøm foreslår, at man køber en pakke mundbind til husstanden, så man har dem ved hånden i de særlige situationer, hvor Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man bruger dem.

Information om, hvordan man bruger mundbind korrekt

Forkert brug kan nemlig øge risikoen for smitte. Det skyldes, at mundbind bremser viruspartikler, men de uønskede partikler lægger sig i mundbindet og kan blive ført videre med hænderne, hvis man rører meget ved mundbindet og undlader at vaske eller spritte hænder.

- De fleste mennesker er ikke vant til at bruge mundbind, og derfor vil vi i de kommende uger udgive mere materiale med information og inspiration til, hvordan man anvender det korrekt – og i hvilke situationer det kan give mening, siger Søren Brostrøm.

Den nye udmelding er gældende fra august 2020, og er på linje med de retningslinjer, som blev udsendt i maj fra EU vedrørende kollektiv trafik, skriver Sundhedsstyrelsen