Sundhedsstyrelsen opfordrer til mundbind i myldretiden

Sundhedsstyrelsen anbefaler nu, at passagerer bruger mundbind, når der er trængsel i eksempelvis metro, tog eller bus, oplyser styrelsen i en pressemeddelelse

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

En stor del af danskerne er på vej tilbage fra ferie til arbejde og skole, og det får nu Sundhedsstyrelsen til at skærpe retningslinjerne.

 -  Det kan gøre det sværere at holde afstand i mange situationer, også selvom man gerne vil. Det gælder f.eks. i den kollektive trafik i myldretiden eller i tætpakkede busser, tog og færger. Derfor anbefaler vi nu, at man tager et mundbind med i tasken i de situationer, og tager det på, hvis det er svært at holde afstand, siger Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm i en pressemedelelse.

quote Derfor anbefaler vi nu, at man tager et mundbind med i tasken, og tager det på, hvis det er svært at holde afstand

Søren Brostrøm, direktør, Sundhedsstyrelsen

Læs også
Mundbind kan give fyldte rutsjebaner i forlystelsesparker
Læs også
Mundbind kan give fyldte rutsjebaner i forlystelsesparker

Søren Brostrøm peger samtidig på, at det primære formål med at bære mundbind er, at bæreren ikke smitter videre, hvis man er smittet, men ikke har symptomer, men at mundbind også kan give en ekstra beskyttelse for f.eks. særligt sårbare, der kan have svært ved at holde 2 meters afstand.

- Grunden til, at vi melder de nye anbefalinger ud netop nu, er, at vi kan se at aktiviteten i den kollektive trafik er øget i takt med den gradvise genåbning, og at vi forventer en yderligere øgning i takt med at ferien slutter og genåbningen går ind i fase 4, siger Søren Brostrøm i pressemedelelsen.

Sådan tager du hensyn i trafikken

De officielle råd til rejse med den kollektive trafik lyder:

 

Medbring mundbind på rejser med kollektiv transport

Brug af mundbind anbefales nu af Sundhedsstyrelsen i den kollektive transport i situationer, hvor den anbefalede fysiske afstand ikke kan opretholdes, hvis der er trængsel i tog, busser, metro med videre.

 

* Gå eller tag cyklen ved kortere ture

Skal man kun en kort tur, bør man overveje, om det er muligt at cykle eller gå.

På den måde undgår man tæt kontakt under transporten, og man giver andre rejsende – som ikke har samme mulighed – bedre plads i den offentlige transport.

 

* Rejs uden for myldretiden

I myldretiden kan passagererne i den offentlige transport komme ud for at skulle stå særligt tæt. Man bør overveje, om man har mulighed for at rejse uden for myldretiden.

 

* Vis hensyn til andre rejsende

Host og nys ikke i retning af medrejsende, men gør det i ærmet eller i et engangslommetørklæde. Man skal være særlig opmærksom på ikke at hoste eller nyse i nærheden af ældre medrejsende.

 

* Husk den gode håndhygiejne

Når man rejser med offentlig transport, er det ofte nødvendigt at holde fast for at holde balancen. God håndhygiejne er vigtigt, og det skal man være opmærksom på, hvis man har rørt ved håndtag, stopknapper og lignende. Der opfordres til, at man medbringer håndsprit eller vådservietter på rejsen.

 

* Rejs ikke med offentlig transport, hvis du er syg, eller formoder at være smittet

 

Kilde: Transport- og Boligministeriet.

Ingen får bøder

Der er ikke tale om et krav, men en anbefaling. Derfor vil der heller ikke blive udskrevet bøder, hvis man ikke har mundbind på, fortæller transportminister Benny Engelbrecht.

- Men trafikselskaberne vil selvfølgelig sørge for, at passagerne bliver grundigt informeret. Specielt her i den første tid, hvor der endnu er lidt tid til, at alle er vendt tilbage fra ferie. Det er rigtig godt, at man lige vænner sig til det, siger han.

Transportminister Benny Engelbrecht (S) siger, at der er tale om en anbefaling - det betyder, at folk ikke vil få bøder, selv om de ikke bærer mundbind.
Transportminister Benny Engelbrecht (S) siger, at der er tale om en anbefaling - det betyder, at folk ikke vil få bøder, selv om de ikke bærer mundbind. Foto: Kristoffer Koch - TV2 ØST

Sundhedsstyrelsen understreger, at mundbind ikke kan erstatte de eksisterende anbefalinger, men skal betragtes som et supplement. Og det er meget vigtigt, at mundbindet bliver brugt korrekt for at forhindre smittespredning.

Mundbind
Læs også
Pia spørger om coronavirus: - Hvorfor bærer vi ikke mundbind?
Mundbind
Læs også
Pia spørger om coronavirus: - Hvorfor bærer vi ikke mundbind?

Søren Brostrøm foreslår, at man køber en pakke mundbind til husstanden, så man har dem ved hånden i de særlige situationer, hvor Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man bruger dem.

Information om, hvordan man bruger mundbind korrekt

Forkert brug kan nemlig øge risikoen for smitte. Det skyldes, at mundbind bremser viruspartikler, men de uønskede partikler lægger sig i mundbindet og kan blive ført videre med hænderne, hvis man rører meget ved mundbindet og undlader at vaske eller spritte hænder.

- De fleste mennesker er ikke vant til at bruge mundbind, og derfor vil vi i de kommende uger udgive mere materiale med information og inspiration til, hvordan man anvender det korrekt – og i hvilke situationer det kan give mening, siger Søren Brostrøm.

Den nye udmelding er gældende fra august 2020, og er på linje med de retningslinjer, som blev udsendt i maj fra EU vedrørende kollektiv trafik, skriver Sundhedsstyrelsen


Nyhedsoverblik