Storsæson for påkørsel af vildt - det skal du passe på

Netop nu er det højsæson for påkørsler af hjortevildt i trafikken. Forening opfordrer bilister til at passe på i trafikken.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Det kan være rigtig alvorligt, når der er meget fart på. Det er alvorlige ulykker, og tit kan det medføre totalskade af bilen.

Sådan siger biolog Peter Gravlund Nielsen fra Dyrenes Beskyttelse tirsdag.

Meldingen kommer kort efter, at en trafikant tidligere tirsdag var teknisk fastklemt, efter en hjort var sprunget lige ud foran hans bil på Sydmotorvejen.

- Der skete skader på bilen ved sammenstødet, der gjorde, at bilisten ikke kunne åbne døren selv. Han kom dog ud, fortalte vagtchefen ved Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, Lars Denholt, tirdsdag morgen til TV2 ØST.

Hændelsen skete lidt syd for Rønnede klokken 04.15 tirsdag - og dermed er hændelsen næsten det typiske billede på den slags påkørsler.

Læs også
Der er opstået et problem, som ødelægger afgrøder for op til 175.000 kroner om året
Læs også
Der er opstået et problem, som ødelægger afgrøder for op til 175.000 kroner om året

- Der er rigtig mange dådyr, rådyr og kronhjorte i området omkring Næstved - og det er lige nu højsæson for påkørsler af hjortevildt på vejene, siger Peter Gravlund Nielsen.

Man skal især være opmærksom omkring solopgang og solnedgang, mener Dyrenes Beskyttelse.
Man skal især være opmærksom omkring solopgang og solnedgang, mener Dyrenes Beskyttelse. Foto: Dyrenes Beskyttelse

Når der er så mange påkørsler lige nu, så skyldes det, at hjortene netop nu gennemgår en svær del af deres årsrytme.

- Det er deres biologi. Hunnerne får unger i denne tid, og derfor skubber de de næsten voksne unger fra sidste år fra sig. De skal så lære at klare sig selv. Samtidig er bukkene klar til at hævde teritorie. De får gevirer, og leder efter hunner - og er generelt meget aktive, siger han.

Blodspor sidder i ugevis

Når man kører på motorvejene i vores område, så er det meget tydeligt, hvor der er sket påkørsler af hjortene. Blodsporene på kørebanen er meget store, og i disse uger uden regn bliver de siddende i dagevis.

Læs også
Opråb fra Dyrenes Beskyttelse - pas på hjortene i trafikken
Læs også
Opråb fra Dyrenes Beskyttelse - pas på hjortene i trafikken

Alene de sidste to uger er 57 hjorte og rådyr blevet påkørt i det gamle Storstrøms Amt, mens 54 er blevet påkørt i Vestsjællands Amt.

Tallene stammer fra Vagtcentralen 1812, som Dyrenes Beskyttelse driver, og som samarbejder med blandt andet politiet, Falck og vildtplejestationer.

Gode råd: Sådan undgår du påkørsel af vildt

  • Sænk hastigheden.

  • Vær særligt opmærksom i områder med tæt beplantning eller skov, læhegn eller åer på tværs af vejen.

  • Ved starten og slutningen af hegn langs vejen.

  • Om morgenen, når solen står op, og om aftenen, når den går ned.

  • Husk: Mange dyr kommer i flok, og ser du et dyr, er der sandsynligvis andre tæt ved vejen.

Kilde: Dyrenes Beskyttelse

Der er dog generelt ganske mange hjortepåkørsler hvert år i kommunerne i vores område. Over 2.000 i Region Sjælland, oplyser Dyrenes Beskyttelse.

Flest var der sidste år i Næstved Kommune, hvor 257 hjorte og rådyr sidste år blev påkørt. Dernæst kommer Faxe med 215 påkørsler og Slagelse med 213 og Holbæk med 199 påkørsler.

- Den faktor, der giver mange påkørsler, er dels, at der er mange hjorte i området - og dels, at der er mange skove. Især dådyrene er glade for skove, siger han.

Her skal du være særlig forsigtig

Han opfordrer generelt alle til at være forsigtige - især hvis vi kører i skumring eller dæmring.

- Det er tit der, at de er mest aktive - og det er jo skidt, for det er samtidig der, at vi mennesker ser dårligst. Der er det tit en god ide at dæmpe farten en smule - for det kan virkelig være svært at se hjortene, hvis de for eksempel står bag en busk i vejsiden, siger han.

Han opfordrer generelt alle til at være opmærksomme på de røde trekanter med hjortesymboler.

Læs også
Beredskab har rekordmange udrykninger for at hjælpe dyr
Læs også
Beredskab har rekordmange udrykninger for at hjælpe dyr

- Det er et sikkert tegn på, at der er påkørt mange hjorte her. Og det er virkelig et sted, hvor det kan betale sig at lette foden en smule fra speederen, siger han.

Han opfordrer generelt bilister til at holde øje med genskin fra dyrenes øjne - og til at være ekstra på vagt, hvis man ser én hjort i vejsiden.

- De kommer typisk flere sammen. Dådyr kommer tit i store flokke - men lige nu kan det også være en mor med en halvvoksen unge fra sidste år, som prøver at holde trit, siger han.

Hjorten må ikke lide

Bliver en hjort eller et rådyr påkørt, så er det tit meget alvorligt for den. Mange dræbes ved sammenstødet - men nogle bliver kun kvæstet.

- Hvis de ligger og lider i vejkanten, så har vi et korps af frivillige jægere, der kan komme og foretage en nødaflivning. Og løber de fra stedet, så kan vi formidle kontakt til Schweiss Registret, hvor trænede hunde og hundeførere med særlige tilladelser han sætte en stopper for dyrets lidelser, siger han.

Har du påkørt et dyr - eller set at det er sket - kan du ringe til Dyrenes Vagtcentral på telefon 1812.


Nyhedsoverblik