Sommerhussalget smadrer 15 år gammel rekord

Omsætningen af sommerhuse har nået et historisk højdepunkt i de seneste tre måneder. Seneste rekord fra 2005 er slået med 43 procent.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Salget af sommerhuse i de sene forårsmåneder og tidlige sommer har sat en historisk rekord.

quote Vi vil huske 2020 som året, hvor danskerne løb sommerhusene over ende

Michael Dalsager, kommunikationskonsulent, Home

Ikke færre end 5.800 familier har i de seneste tre måneder, april, maj og juni, skrevet under på skødet til et sommerhus, viser tal fra Boligsiden.dk, hvilket er 43 procent over den hidtidige rekord, som går tilbage til 2005.

Forklaringen skal ifølge ejendomsmæglerkæden Home, der har kigget nærmere på tallene, findes forklaret i corona-nedlukningen.

Den særegne situation har fået flere til at se sig om efter et fristed på de hjemlige breddegrader, fortæller Michael Dalsager, senior kommunikationskonsulent i Home i en meddelelse til tallene.

- Det er svimlende og en rekord, vi måske aldrig kommer til at slå igen. Den perfekte storm ramte sommerhusene, og vi vil huske 2020 som året, hvor danskerne løb sommerhusene over ende.

Ifølge statistikkerne er sommerhussalget generelt på sit højeste i månederne april, maj og juni.

Artiklen fortsætter under grafikken.

Grafik: Nick Abildgaard

Odsherred hitter

Tallet gælder for hele landet, men som TV2 ØST tidligere har kunnet fortælle, så er Odsherred Kommune her i regionen med helt fremme, når det kommer til sommerhussalget.

En foreløbig opgørelse fra Boligsiden.dk i maj viste, at Odsherred er den kommune i landet, hvor der er blevet solgt flest sommerhuse i 2020.

Sommerhussalget er ellers noget der dykker, når ledigheden stiger og økonomien bliver usikker, men her har den aktuelle krise givet et helt andet resultat.

- Vi har mødt nye kundegrupper, og coronakrisen har især fået mange flere yngre købere på banen, sommerhuskøbere i 30-40’erne med hjemmeboende børn og med bopæl i byen, forklarer Michael Dalsager fra Home og tilføjer:

- I sommerhuset kommer de væk og holder afstand til byens liv – og får mere plads og luft omkring sig end i lejligheden. Og de seneste måneder viser også, at mange danskere kan passe deres job på afstand i sommerhuset.

Artiklen fortsætter under grafikken.

De lave renter og gunstige låneforhold samt friværdi i boligen er også en medvirkende faktor til, at flere også har muligheden for at købe et sommerhus.

Ifølge Home overstiger efterspørgslen på sommerhuse flere steder udbuddet, hvilket har været med til at bremse salget. Michael Dalsager forventer dog, at det gode slag vil fortsætte frem mod efteråret, hvor mere normale tilstande forventes at indfinde sig igen.