Priserne på mange ting stiger, men de fleste sjællændere kan i 2023 se frem til at spare lidt på elregningen.
Prisen for transport af el stiger ganske vist, men fordi elafgiften i årets første seks måneder bliver sat betydeligt ned, vil det give en lidt mindre elregning.
- For private husstande i Radius' område med et gennemsnitligt forbrug på 4000-kilowatt-timer om året og et gennemsnitligt forbrugsmønster vil elregningen stige med cirka 1400 kroner i 2023 på grund af prisstigningerne, siger Cäthe Juul Bay-Smidt, der er funktionschef i Cerius Radius, der dækker det meste af Sjælland.
Priserne vil svinge meget fra time til time, så vi opfordrer til, at man holder øje med priserne
- Til gengæld falder den med 1700 kroner på grund af den midlertidige nedsættelse af elafgiften.
Ud over at priserne for transport af el stiger, så ændrer Cerius Radius i 2023 sine nettariffer. Det gør selskabet i håb om at få kunderne til at ændre deres forbrugsmønstre, så Cerius Radius ikke behøver udbygge elnettet nær så meget.
Ændringen i nettarifferne betyder, at de i højere grad end før afhænger af, hvornår på døgnet du bruger strømmen. Besparelsen som i eksemplet ovenfor er dog ikke afhængigt af, at man vasker tøj om natten, hvor strømmen er billig.
- De ændrede timetariffer er ikke årsagen til, at elpriserne stiger. De giver mulighed for at reducere elregningen, hvis man kan flytte noget af sit forbrug, men hvis man ikke gør noget, vil det ikke ændre på den samlede omkostning, siger Cäthe Juul Bay-Smidt.
De danske elpriser er steget voldsomt i 2023, og Cerius Radius forventer, at de også fremover vil være høje.
- Priserne vil svinge meget fra time til time, så vi opfordrer til, at man holder øje med priserne.
- De varierer hen over døgnet. Det er dyrere mellem 17 og 21, til gengæld er det billigere resten af døgnet, og specielt om natten er det markant billigere, siger Cäthe Juul Bay-Smidt.
Faldet i elafgiften, som udgør en del af det, der betales for strømforbruget, gælder for alle danskere, og altså ikke kun sjællændere. Fra 1. januar til udgangen af juni sættes den ned fra 72,3 øre per kilowatt-time til 0,8 øre.
Nedsættelsen blev vedtaget af et bredt politisk flertal i slutningen af september som en del af en hjælpepakke, der skulle hjælpe danskerne med at klare prisstigningerne som følge af den stigende inflation.